Lintje voor IJmuidenaar in hart en nieren, met liefde voor Nepal

Krijn de Best (l) ontvangt een lintje.

Krijn de Best (l) ontvangt een lintje.© foto United Photos/Toussaint Kluiters

Susanne Moerkerk
IJmuiden

Een IJmuidenaar in hart en nieren, maar met een grote liefde voor Nepal. Al woont Krijn de Best tegenwoordig in Frankrijk, hij is de plek waar zijn wortels diep gegrond zijn, nooit vergeten. Zijn ene grootvader was kanaalgraver, zijn andere opa was visser.

Zaterdag kreeg De Best een lintje opgespeld door burgemeester Dales in het IJmuidense Apollo Hotel. De Best krijgt de versierselen voor zijn tomeloze inzet voor Nepal. Als medeoprichter van Stichting Nepal heeft hij zich jarenlang ingezet voor de ontwikkelingssamenwerking met het land, met name op het terrein van onderwijs. Dankzij de stichting zijn oude scholen gerenoveerd en nieuwe scholen gebouwd. Docenten werden opgeleid en inmiddels hebben ruim 13.000 kinderen via de scholen een opleiding gevolgd en nemen op dit moment 6.000 kinderen deel aan het onderwijs in Nepal. Onder leiding van De Best zijn ruim 160 projecten afgerond.

Himalaya

De stichting ging onder bestuur van De Best samen met de stichting Vrienden Nederland Nepal, waarmee Vrienden Nederland Nepal van de ondergang werd gered. Ook kwam stichting Himalaya, van get gelijknamige tijdschrift, erbij. De Best nam het voortouw om het blad te digitaliseren.

Regelgeving

Om de samenwerking tussen de verschillende stichtingen voor Nepal te stimuleren, initieerde hij de Nepal Federatie Nederland. De Best helpt nieuwe stichtingen en initiatieven door middel van voorlichting over de plaatselijke ontwikkelingen in de regelgeving. Zo voorkomt hij dat projecten niet afgemaakt worden en wordt voorkomen dat hulporganisaties versnipperd werken.

De Nepal Federatie Nederland is voor Nepal ’een volwaardige gesprekspartner’, laat de de consul-generaal van Nepal zelfs weten.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.