Op zoek naar huishoudhulp

© Archieffoto

Marieke de Kok
Velsen

Velsen gaat samen met Beverwijk en Heemskerk de huishoudelijke hulp aanbesteden. Drie vragen daarover.

Wat betekent aanbesteden eigenlijk?

Aanbesteden houdt in dat zorgaanbieders een aanbieding kunnen doen aan de gemeente. Ze laten weten hoeveel de zorg bij hun kost en de gemeente kiest vervolgens de partij met het beste aanbod. Soms is de prijs doorslaggevend, soms de kwaliteit.

Dit keer gaat de aanbesteding iets anders dan normaal. Zo kunnen er meerdere aanbieders een contract sluiten met de gemeente, voorheen kon maar één partij dat. Bovendien wordt de overeenkomst flexibel. Halverwege de termijn kunnen dingen veranderd worden, bijvoorbeeld vanwege innovatie in de zorg. Deze manier van aanbesteden heet ’bestuurlijk aanbesteden’. Het grote voordeel is dat de zorgaanbieders en de gemeente een vertrouwensband met elkaar opbouwen omdat zorgaanbieders mee mogen praten over de overeenkomsten en het programma van eisen. Dat kon voorheen niet.

De huidige contracten lopen dit jaar af en kunnen niet meer worden verlengd. Voor januari moet de aanbesteding dus klaar zijn.

Wordt de huishoudelijke hulp duurder?

Ja, zorg wordt duurder. Velsen werkt nu nog met tarieven uit 2013, dus die moeten worden bijgesteld naar het prijsniveau anno 2016. Toch verwacht Velsen binnen budget te blijven, laat een woordvoerder desgevraagd weten. Bovendien merken de mensen die huishoudelijke hulp krijgen via de gemeente daar niets van.

Door een uitspraak van de rechter mogen gemeenten niet zomaar bezuinigen op de huishoudelijk hulp. Heeft die uitspraak invloed op Velsen?

In Velsen wordt gewerkt met zogeheten keukentafelgesprekken. Daarin gaan gemeente en de cliënt in gesprek over de zorg die nodig is. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken of iemand hulp kan krijgen uit het eigen sociale netwerk of van vrijwilligers.

Hierdoor wordt maatwerk geleverd en dat is nu precies wat de rechter wil. Je moet als gemeente uit kunnen leggen waarom iemand minder zorg krijgt en door die gesprekken kan Velsen dat ook.

Wethouder Robert te Beest (wmo en welzijn) is dan ook blij met de rechterlijke uitspraak van afgelopen week. ,,De uitleg zoals door de rechter is gedaan, is in lijn met hoe Velsen altijd heeft gehandeld. Een logische uitspraak dus.’’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.