Tender in de leer bij Gijs&Guus

Deze doos vol kleding nemen de leerlingen van het Tender College mee voor hun eigen braderie.

Deze doos vol kleding nemen de leerlingen van het Tender College mee voor hun eigen braderie.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Evelien Engele
Santpoort-Noord

Wat komt er kijken bij de verkoop van tweedehands kleding? Om daar een antwoord op te krijgen, namen leerlingen van het Tender College uit IJmuiden vrijdag een kijkje bij Gijs&Guus, de Santpoort-Noordse winkel in tweedehandskleding van Marijke Schut.

Kleding bekijken, kiezen, passen en zelfs een mooie jurk voor mee naar huis. Er gaat een wereld open voor Myrthe, Sarah, Stella, Romy, Bridget en Ramona van het Tender College.

Waren de meiden in het begin een beetje vies van de kleding die eerder door andere mensen gedragen is, ondertussen hebben ze daar hun mening over bijgesteld en vinden ze het maar een duurzaam idee.

Goed doel

Helemaal nu ze zelf hun steentje mogen bijdragen om de kleren bij schoolgenoten onder de aandacht te brengen én er een centje mee te verdienen voor een goed doel. Wat dat goede doel gaat worden? ,,United for Dennis waarschijnlijk”, besluit Myrthe. ,,Ik las zijn verhaal in de krant en vond het zo zielig. Nu wil ik extra mijn best doen om zoveel mogelijk geld op te halen.”

De kleding die ze hebben uitgekozen gaat mee naar school om daar te wassen, te strijken en eventueel te repareren. ,,We hopen zoveel mogelijk disciplines in de school met elkaar te verbinden”, licht Wendy Hoogenbosch toe, docent biologie en zorg en welzijn binnen praktijkonderwijs.

Lassen

,,Zo willen we leerlingen van metaal vragen kledingrekken te lassen. En als er een markt komt, kunnen leerlingen daar bijvoorbeeld ook hun haarvlecht- en make-upkunsten vertonen. Er kan zo veel meer als we samenwerken.”

Eigenaresse Marijke juicht de samenwerking tussen toe. Maar liefst 2500 klanten weten de weg naar haar winkel te vinden. Is kleding na acht weken niet verkocht, dan komt het in de uitverkoop. Gaat het dan niet weg, dan gaat het naar een goed doel zoals nu de toekomstige markt op het Tender. Niets wordt weggegooid. De vraag naar tweedehands blijkt groot.

,,Vanaf dag één - en dat is zeven jaar geleden - is het druk. Hoe noemen we het hier ook wel eens?”, roept ze naar iemand in de winkel. ,,’Een ontmoetingscentrum!’ klinkt achter een rek vandaan.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.