Warmte heeft ook invloed op stoepen en gebouwen

Warmte heeft ook invloed op stoepen en gebouwen
In januari werden de klokken op Plein 1945 gerepareerd. Nu werkt alles goed.
© Foto United Photos / Rob van Wieringen
Velsen

De aanhoudende hitte heeft niet alleen effect op mensen, dieren en natuur. Ook bouwwerken moeten gekoeld blijven.

In Utrecht slaat de klok van de Domtoren bijvoorbeeld niet meer. Door de hitte is het materiaal uitgezet en vastgelopen. Bij de Engelmunduskerk in Oud-Velsen werkt alles nog.

,,Hoe bestaat het, he?”, zegt koster Anton Bresser.

,,De kerk is uit de 12e eeuw, maar het uurwerk is van 1852. Desondanks loopt de kerkklok nog steeds. Je merkt wel dat het in het kerkgebouw veel warmer is dan normaal. Meestal blijft de hitte wel buiten het gebouw, door de dikke muren. Doordat we nu te maken hebben met een extreem lange periode van warmte is het inmiddels wel 24 graden in het gebouw. Kerkdiensten kunnen gewoon doorgaan.”

Warmte heeft ook invloed op stoepen en gebouwen

Bij de klokkentoren op Plein 1945 in IJmuiden waren de afgelopen periode vaak problemen. Regelmatig liepen de verschillende klokken niet gelijk. In januari werden de uurwerken nog gerepareerd, maar in juni liepen ze weer vast. De hitte lijkt nu weinig grip te hebben op de mechanismes. ,,Ze lopen gewoon nog, hoor”, aldus een woordvoerster van de gemeente.

De droogte maakt ook dat het vocht uit het zandbed onder stoeptegels en klinkers verdampt, met verzakkingen tot gevolg.

Volgens de gemeente Velsen is dit soort verzakkingen al op tientallen plekken gemeld. Waar mogelijk proberen medewerkers meteen de schade te herstellen. Inwoners van Velsen wordt geadviseerd om dit te melden aan de gemeente.

Rijkswaterstaat neemt ook extra maatregelen om mechanische problemen tegen te gaan. ,,Al valt het nog mee”, zo vertelt een woordvoerster. ,,Er zijn niet heel veel objecten die last hebben van uitzetting door de warmte. Bij het gemaal op het sluizenterrein in IJmuiden is een koelinstallatie geplaatst.”

Een ander bouwwerk dat gekoeld wordt is de Buitenhuizerbrug op de N202 tussen Velsen-Zuid en Spaarndam. ,,De temperatuur van de brug neemt elke keer dat hij draait toe met zeven graden. Daarom wordt de brug gekoeld met zeewater.

Meer nieuws uit IJmond