Zeehelden behouden straatnaam in Velsen

Velsen

Velsen spreekt zich niet uit in de discussie rond het wel of niet aanpassen van straatnamen van omstreden zeehelden. Verschillende straten binnen de gemeente zijn vernoemd naar personen die zich schuldig maakten aan volkerenmoord, slavenhandel of antisemitisme.

De laatste tijd laait de discussie over de verering van zeehelden uit de Gouden Eeuw in de vorm van straatnamen en standbeelden weer op. Deze week werd in de Oude Kerk in Amsterdam bijvoorbeeld een standbeeld van VOC-koopman Jan Pieterszoon Coen onthuld. Het beeld is een kaars die langzaam smelt.

Hiermee wil de Oude Kerk een bijdrage leveren aan de discussie rond het koloniale verleden. Coen wordt door historici verantwoordelijke geacht voor de massamoord op de Banda-eilanden.

Hier kwamen 15.000 mensen om. Vorig jaar werd de sokkel van een standbeeld van Coen in Hoorn beklad door actiegroep De Grauwe Eeuw. ’Genocide’, stond er in grote letters onder het beeld.

Verschillende straten in Velsen zijn vernoemd naar omstreden historische personen.

Verschillende straten in Velsen zijn vernoemd naar omstreden historische personen.

Ook in IJmuiden is een straat naar Coen vernoemd. In dezelfde buurt ligt De Ruyterstraat. Admiraal Michiel de Ruyter staat bekend als Nederlands grootste zeeheld, maar wordt ook in verband gebracht met slavenhandel. Zijn rol in het verhandelen van slaven is voor veel historici punt van discussie.

De Ruyter zou betrokken zijn bij herovering van de Nederlandse forten op de Afrikaanse westkust. Deze forten werden gebruikt voor de facilitering van slavenhandel van de West-Indische Compagnie.

Tegelijkertijd heeft hij in Hongarije standbeeld gekregen omdat hij Hongaarse slaven bevrijd heeft uit handen van zeerovers.

In Santpoort-Noord ligt de Stuyvesantstraat. Vernoemd naar Peter Stuyvesant. De gouverneur van Nieuw-Amsterdam die Joden een minderwaardig ras noemde en hen niet wilde toelaten tot de stad.

De gemeente Velsen laat weten dat het op dit moment geen standpunt inneemt in deze discussie. ,,De vernoeming van genoemde zeehelden heeft plaatsgevonden in een ander tijdsbeeld, namelijk in het begin van de vorige eeuw. Bij vernoeming van personen hanteert de gemeente een zorgvuldige procedure, die aansluit op het huidige tijdsbeeld.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.