Ontuchtzaak breidt zich uit als olievlek

Saskia Knegtering
Velsen-Zuid

De ontuchtzaak rond Jacob V., leraar bij Zwemschool Spaarnwoude in Velsen-Zuid, blijft zich uitbreiden. De 28-jarige instructeur wordt inmiddels verdacht van onzedelijke betasting van zestien jongens en negen meisjes, heeft een woordvoerster van het openbaar ministerie (OM) in Haarlem woensdag laten weten.

Jacob V., afkomstig uit Soest, moet vandaag voor de eerste keer voor de rechter komen. Het gaat om een zogenoemde pro-formazitting in de Haarlemse rechtbank.

Wanneer de strafzaak tegen de zwemleraar inhoudelijk wordt behandeld, is nog onduidelijk. Maar het kan nog wel eens maanden gaan duren voor V. weer op de beklaagdenstoel zal zitten.

Onder V.'s slachtoffertjes bevinden zich ook kinderen die uit hetzelfde gezin komen, heeft het OM al eerder laten weten. Het gaat om enkele gevallen, aldus de zegsvrouw. De verdachte zwemleraar zit sinds 10 maart van dit jaar vast.

De ontuchtaffaire bij de zwemschool is zonder twijfel een van de opmerkelijkste zedenzaken die zich de afgelopen jaren in en rond Velsen hebben afgespeeld. Ook doordat een politieman die bijna een jaar voor V.'s arrestatie contact had met de verontruste vader van een slachtoffertje nalatig is geweest.

De politieman verzuimde in april 2013 de zedenrecherche in te lichten, toen hij van de vader hoorde dat deze V. verdacht van onzedelijke betasting van zijn zoontje.

Een onderzoek naar de gang van zaken is inmiddels afgerond. Binnenkort zullen superieuren van de politieman een oordeel over hem vellen, aldus een woordvoerster.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.