Aanleg nieuwe op- en afrit Velsertunnel bespoedigd

Toekomstig klaverblad A22-Velsertraverse. Tekening rapport luchtkwaliteit IJmondgemeenten

Pieter van Hove
Velsen-Noord

De snelweg A22 richting Alkmaar krijgt ter hoogte van de huidige oprit naar de Westelijke Randweg (N197) - na de Velsertunnel - een extra op- en afrit. Het dijklichaam (een klaverblad) voor die oprit ligt er al sinds de aanleg van de tunnel. Bedoeling is onder andere dat op die manier de doorstroming van het verkeer wordt verbeterd.

Een gevolg van dit alles is dat 335 bomen uit het aangrenzende Wijkeroogpark worden gekapt. De provincie heeft hier twee weken geleden vergunning voor aangevraagd.

De nieuwe verbinding moet eind 2015 klaar zijn. Jaren geleden was de extra op- en afrit opgenomen in het regionaal programma om fijnstof terug te dringen. De gedachte was om van de snelweg een provinciale weg te maken. Een provinciale 80 km/u-weg scheelt in het fijnstof en de uitlaatgassen die de lucht in worden geslingerd.

Renovatie

Vanwege de renovatie van de Velsertunnel - gepland voor 2016 - is het project in tijd naar voren geschoven. Dit jaar wil de provincie alleen beginnen met de voorbereidingen. Zoals het aanbrengen van extra aarde en/of zand zodat de grond voldoende inklinkt voordat een weg kan worden aangelegd.

Dit gebeurt om te voorkomen dat de grond gaat verzakken na de aanleg van het asfalt. ,,Hiervoor is dus de kap van de ruim driehonderd bomen noodzakelijk’’, aldus een provinciewoordvoerder.

Wilde bomen

Volgens haar gaat het om een bosje van ’wilde’ bomen die nog geen 25 jaar oud zijn. ,,Er zijn verschillende soorten bomen, het merendeel heeft een diameter tussen de 15 en 30 cm.’’

Het is nog niet bekend of voor de omgehakte bomen nieuwe worden geplant. Dat wordt momenteel onderzocht. Het project zorgt uiteindelijk voor een verbetering van de doorstroming van het verkeer. Zeker ook als de Velsertunnel gestremd is tijdens het groot onderhoud, is de verwachting.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.