Roeiwedstrijden tijdens PreSail IJmond in haven

Pieter van Hove
IJmuiden

Tijdens het Havenfestival waren de sloeproeiwedstrijden een groot succes en zullen ook worden gehouden op PreSAIL IJmond. De roeiwedstrijden starten op 15 augustus om 17 tot 19 uur en de prijsuitreiking is daarna. De winnaar ontvangt de Arie van der Veer Wisselbeker, die vorig jaar is gewonnen door de roeiploeg van der Vletterlieden.

De roeiafstand in het midden van de Vissershaven in IJmuiden is 250 meter richting zee en na het keren rond de boei, nog eens 250 meter richting land. Het zeeverkennerschip Zaandam is het startschip en ligt ter hoogte van de start/finishlijn.

Net als vorige jaren zal er met zeilbootjes in de haven worden gevaren. De Nannie van der Wiele groep geeft de kinderen zeilinstructie in lelievletten.

Verwacht wordt dat veel mensen mee willen varen op de havenrondvaarten op 15 en 16 augustus. Deze worden verzorgd door de gezamenlijke maritieme dienstverleners uit IJmuiden en een sleepboot van de Koninklijke Marine en zijn gratis.

De Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij zal ook gratis rondvaarten verzorgen. Donateurs hebben voorrang. Op hun eigen terrein zijn diverse activiteiten, zoals de modelbootclub S.M.G. uit Heemskerk die hun zelfgebouwde schaalmodellen tonen, de jeugdbrandweer en er zullen haring, snacks en KNRM-artikelen worden verkocht.

De tall ships Morgenster en Esmeralda zijn toegankelijk voor het publiek in de haven van Beverwijk. Ook het hospitaalschip Willem Alexander ligt aan de kade en vele andere schepen komen op 18 augustus de haven binnenvaren, klaar voor de Sail-In Parade naar Amsterdam op 19 augustus.

Op 15 en 16 augustus wordt een veerpont ingezet die geschikt is voor het vervoer van voetgangers, fietsers en minder validen. Hierdoor kan er gebruik worden gemaakt van de mogelijkheid in de haven IJmuiden van alle nautische activiteiten te genieten. Zaterdag 15 augustus is de eerste afvaart om 12 uur vanuit Beverwijk. Vanaf die tijd wordt er een halfuursdienst onderhouden.

De laatste afvaart vanaf de Loswal in IJmuiden is om 23.30 uur richting Beverwijk. Zondag is de eerste afvaart uit Beverwijk om 12 uur en de laatste afvaart vanaf de Loswal in IJmuiden om 17.30 uur. Op alle even uren vertrekt er een pont uit Beverwijk en alle oneven uren vanuit IJmuiden.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.