Docent met twee petten op
John Schoorl: 'Ik moet een leerling soms wakker bellen.' Foto Gwendelyn Luijk
John Schoorl draagt gedurende deze hectische weken twee petten. Als wiskundedocent zag hij zijn 63 eindexamenleerlingen gisteren de eindproef afleggen. Als secretaris van het eindexamen is hij verantwoordelijk voor de organisatie rondom alle examens aan de Duin en Kruidbergmavo.
Wat houdt dat precies is?
Ik regel alles wat met de eindexamens te maken heeft. Van het klaarzetten van de stoeltjes en het bestellen van de tafeltjes tot het maken van de surveillanceroosters en het bellen van leerlingen die zich verslapen hebben. Dat laatste gebeurt niet vaak hoor, maar ik vraag toch altijd maar om het mobiele nummer waarop ik de leerling wakker kan bellen. Ik zorg ook dat de examens op tijd op school zijn en na afloop van elk examen leg ik de papieren persoonlijk in de kluis. Daar moet wel altijd een tweede persoon bij aanwezig zijn, om elke schijn van fraude te voorkomen.
Wel eens gekke dingen meegemaakt?
Ik doe dit nu tien jaar en het is altijd weer een hele opluchting als alles probleemloos verlopen is. Ik heb het één keer meegemaakt dat een leerling na zijn eerste twee examens in het ziekenhuis werd opgenomen met een nierontsteking. We hebben er toen voor gezorgd dat hij zijn examen onder streng toezicht in het ziekenhuis kon maken.
Hoe ging je 'eigen' examen?
Dat is bij wiskunde niet makkelijk te zeggen. Naar mijn eigen mening was het examen van vandaag goed te doen, maar de leerlingen die moeite hebben met wiskunde of er met de pet naar gooien zullen het niet met mij eens zijn.
Hoe motiveer je een luie leerling?
Ik probeer ze duidelijk te maken dat een zes weliswaar voldoende is, maar dat het cijfer niet alleen een getalletje is. Het cijfer is een weerspiegeling van je eigen kunnen. Hoe meer je kunt, hoe beter je je op een vervolgopleiding en in je latere leven kunt redden.