Belangengroepen willen alsnog referendum over HOV

HOV-protestbord bij oude spoor. Foto Fokke Zaagsma

HOV-protestbord bij oude spoor. Foto Fokke Zaagsma

Dagmar Aarts
Velsen

De indieners van het referendumverzoek over het HOV hebben deze week bezwaar aangetekend tegen het besluit van de gemeenteraad van Velsen om het referendum af te wijzen. Zij vinden dat de raad dit ten onrechte heeft gedaan.

Gezamenlijke belangengroepen overhandigden in juni 419 handtekeningen aan de burgemeester. Voor een inleidend referendumverzoek zijn 250 handtekeningen nodig. De belangengroepen wilden een referendum over het veranderen van het bestemmingsplan - de route - van het Hoogwaardig Openbaar Vervoer. Op dezelfde avond dat de handtekeningen werden overhandigd, besloot een meerderheid van de gemeenteraad geen referendum te houden over de plannen voor het HOV.

De belangengroepen vragen zich af of het afwijzen van het referendum juridisch klopt. Ze vinden onder andere dat de gemeenteraad de afwijzing niet goed heeft onderbouwd.

Rechter

De tegenstanders van het HOV traject verwachten niet dat de gemeente ze gelijk gaat geven. Maar ze hopen het wel. Als de gemeente de indieners van het bezwaar geen gelijk geeft, stappen ze naar de rechter. ,,Wij blijven ervan overtuigd dat heel veel Velsenaren een referendum willen’’, aldus de indieners van het referendumverzoek in een verklaring. ,,Wij blijven strijdbaar.’’ De gemeente zal binnen zes weken op het bezwaar moeten reageren.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.