Column Groene Druppels: ’Doppenrapport’

Arita Immerzeel

Van Stichting De Noordzee ontvang ik een leuk filmpje. Het filmpje is voor iedereen te bekijken, als je op Google ’doppenrapport’ intoetst.

De hoofdrolspelers zijn gevonden doppen, geraapt op stranden aan de Nederlandse kust. In 14 dagen tijd zijn er in augustus door tweeduizend vrijwilligers meer dan tienduizend - hoofdzakelijk donkerblauwe - doppen opgeraapt. Dat is gemiddeld vijf doppen per persoon. Al die doppen zijn stuk voor stuk bekeken en er is een studie van gemaakt, hoe oud ze zijn en waar ze vandaan komen.

Doppen staan in de top 5 van gevonden zwerfvuil op het strand. Vogels, vissen en zeezoogdieren zien doppen soms aan voor voedsel en eten ze op. Omdat zij die niet verteren, wordt de maag uiteindelijk gevuld met een aantal plastic doppen en kan er geen echt voedsel meer bij. De dieren sterven dan uiteindelijk een vreselijke hongerdood.

Een Griekse kapitein vertelde ons vorig jaar, dat hij weleens gezonde, maar dode dolfijnen vindt in het zeenatuurpark, waar hij werkzaam is. In hun maag worden 200 tot 220 doppen gevonden. Wat kunnen we er aan doen? zei hij er achteraan. Zijn advies luidt: gooi nooit een dop zomaar weg, en als je er een ziet, raap hem op.

Tja, en wat gebeurt er dan op het Havenfestival in IJmuiden? Voor je het weet raap je 220 doppen op. Scheelt weer een dolfijn, bedacht ik mij erbij. En Els, een collega op mijn werk, die doppen spaart voor een goed doel, is er ook al blij mee. En ik hoefde afgelopen weekeinde niet meer naar de sportschool.

Een win-win-win-situatie dus. Dolfijn blij, Els blij, Arita blij.

Arita Immerzeel uit Driehuis wil rekening houden met de natuur en het milieu. Voor IJmuider Courant beschrijft ze haar zoektocht naar een groener leven. Reageren?

Stuur een email naar redactie@ijmuidercourant.nl.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.