IJmuidense Kelly verlegt grenzen voor meisjes in Nicaragua [video]

Het peloton tijdens de Cycle For Plan in Nicaragua.© Foto Rodivision

Milo Lambers
IJmuiden

Mindfulness-trainer Kelly Schockman had niets met fietsen. Juist daarom besloot ze mee te doen aan een achtdaagse fietstocht van 535 kilometer door Nicaragua.

Om haar eigen grenzen te verleggen én om geld in te zamelen voor beter onderwijs voor meisjes in het arme land. De route was een uitputtingsslag ,,De wegen zijn slecht. Ik heb heel veel angst gekend. Er zijn stukken geweest dat ik niets van de omgeving heb gezien. Ik keek alleen maar naar mijn stuur. Dan prevelde ik een mantra ’focus - concentratie - vertrouwen.”

Schockman tijdens een van de vele afdalingen.© Foto Rodivision

Schockman helpt als mindfulness-trainer mensen bij het omgaan met stress in het dagelijkse leven. Deze ervaring kwam tijdens de tocht van pas. ,,Veel van wat wij doen en denken komt door conditionering. We denken: dat kan ik niet. Ik probeer mijn cliënten te laten zien dat dat niet zo hoeft te zijn. Dat is ook op mij van toepassing. Fietsen vond ik altijd helemaal niets. Ik wilde mijn grenzen verleggen. En wat blijkt? Ik vind fietsen ontzettend leuk, ik wil nu zelfs een mountainbike aanschaffen. Ook denk ik na over het organiseren van mindfulness-trainingen in combinatie met mountainbiken.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Grenzen verleggen deed Schockman zeker: ,,Ik had goed getraind, maar je krijgt daar te maken met een jetlag en hoge temperaturen. Daar bereid spinnen in de sportschool je niet op voor. Je weet vooraf niet wat je te wachten staat. Dat is mentaal zwaar.”

Ademhalingsoefening

Tijdens de vierde etappe kwam Schockman ten val. ,,Mijn kin lag open, mijn ribben waar gekneusd. Ik nam plaats in een pick-up truck van de organisatie. Daar zag ik al mijn teamgenoten hard werken op de fiets, dat voelde niet goed. Ik wilde heel graag weer de fiets op. Diezelfde dag ben ik weer opgestapt. Ik deed een klim van 15 kilometer. De rest van de tocht heb ik uitgefietst. Het lukte mij om de pijn uit te schakelen. Ik deed ademhalingsoefeningen en focuste op het fietsen. Stress is een gedachte, je kunt die gedachte weerleggen. Veel mensen zeggen: ’wat ben jij een bikkel dat je met zoveel pijn bent doorgefietst.’ Dan denk ik: welke pijn? Nu ik weer thuis ben, voel ik het pas.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Schockman bezocht tijdens de fietstocht verschillende van de door stichting Cycle For Plan mogelijk gemaakte onderwijsprojecten. ,,Dat was heel indrukwekkend. 28 procent van de meisjes onder de achttien is in Nicaragua in zwanger. Het zit in de cultuur. Meisjes zijn minder waard. Ze worden uitgehuwelijkt of gedwongen tot seks. Het project waar wij geld voor inzamelden, geeft educatie aan meisjes. Het geeft ze meer zelfvertrouwen. Ze worden weerbaarder. Dat zag je ook echt: meisjes vertelden heel trots dat ze wilden gaan studeren.”

Nu Schockman weer thuis is merkt ze pas hoe zwaar de tocht was: ,,Ik slaap de hele dag door. Als ik vooraf had geweten dat het zo zwaar was, had ik het niet gedaan. Toch ben ik heel blij dat ik wel ben gegaan, dit had ik niet willen missen.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.