Eerste antikraakbewoners V&D Haarlem zijn bevoorrecht met dakterras

V&D Haarlem, in betere tijden. © Archief

John Oomkes
Haarlem

Een jacuzzi op het dakterras van La Place. Dat kan zomaar realiteit worden voor de eerste vier anti-kraakbewoners van V&D Haarlem.

Zaterdag betrekken ze hun tijdelijke appartementen op de bovenste etage van het voormalige warenhuis. Haarlems meest begeerde dakterras krijgen ze er voor ieder tweehonderd euro huur per maand bij.

Aanvankelijk lag het in de bedoeling om de tijdelijke bewoners te huisvesten op de eerste etage van Vroom & Dreesmann.

Bob de Vilder, medeoprichter en woordvoerder namens Camelot, de leegstandbeheerder van eigenaar ASR Vastgoed, zegt dat daarvan is afgezien tijdens de eerste fase van de tijdelijke bewoning.

,,De zevende verdieping, waar vroeger de bedrijfskantoren en administratie waren gehuisvest, liet zich makkelijk tijdelijk aanpassen aan bewoning’’, zegt De Vilder. ,,Dus daar hebben we vier ’woonplekken’ gerealiseerd, waarbij de eerste uitverkorenen de buitenruimte van het vroegere La Place mogen gebruiken. Ze willen er graag een jacuzzi plaatsen. Dat mag van ons.’’

Hoeveel tijdelijke bewoners er uit de bijna tweeduizend gegadigden in V&D Haarlem worden ondergebracht is nu nog niet bekend.

De Vilder: ,,Voor ons is nu belangrijk hoeveel creatieve ondernemers met ideeën tijdelijk hun werkplek of pop-upstore op een van de overige etages willen vestigen. Enkele tientallen mensen met ondernemerslust hebben zich gemeld; daar kunnen we er best nog meer van gebruiken. Ze kunnen zich via onze site of die van ASR Vastgoed aanmelden.’’

Camelot brengt ook voor voormalige V&D-vestigingen in Amstelveen en Leiden de interesse voor tijdelijk gebruik in kaart.

De Vilder: ,,De grappigste reactie is die van het politiekorps Amsterdam/Amstelland die in V&D Amstelveen een tijdelijke hindernisbaan wilde vestigen waar politiemensen zich konden bekwamen in ontruimingen. Ze wilden er ook hun open dag houden, met zo’n 6000 bezoekers. Dat gaat niet door. Net als plannen voor feesten of een houseparty.’’

Meer nieuws uit YC

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.