Velsenaar maakt safarigids

Ruud Troost: ,,Mensen zeggen: Ooit ga ik op safari in Afrika."

Ruud Troost: ,,Mensen zeggen: Ooit ga ik op safari in Afrika."

Troost met een groep mannen op safari

Troost met een groep mannen op safari

Wie denkt dat er één soort giraf is, komt bedrogen uit.

Wie denkt dat er één soort giraf is, komt bedrogen uit.

Troost met Ethiopiër

Troost met Ethiopiër

1 / 4
Saskia Knegtering
Driehuis

De eerste reis van Ruud Troost naar Afrika was een afscheidscadeautje van Transavia, het bedrijf waar hij toen voor werkte.

,,We begonnen onze reis aan de oostkust en waren na een paar dagen in het Amboseli. Het was aan het einde van de middag, de lage zonnestralen werden onderbroken door sloom waaierende palmbomen. De kleuren waren op hun mooist en het decor werd ingenomen door een grote kudde olifanten. Aangevoerd door de leidster, zonder haast te maken liepen ze één voor één langs ons busje. Hoge ruggen, soms tot flink boven het dak van ons voertuig, werden afgewisseld door kalfjes die met hun korte poten moeite hadden om het tempo te volgen. Geruisloos, kalm en bewust van hun superioriteit schreden ze voort. Af en toe keken ze even onze kant op, maar bleven in het spoor van hun leidster. Het stoffijne witte zand dwarrelde op en glinsterde in het rode zonlicht. Dat moment inspireerde me om een paar jaar later een reisorganisatie te beginnen met de veelzeggende naam African Holidays. Tijdens mijn vele reizen maakte ik gebruik van Engelstalige 'fieldguides'. Kilo's aan boeken over vogels, reptielen en zoogdieren. Dit ongemak motiveerde me om een Nederlandstalige safari- en veldgids samen te stellen. Ik heb er bijna vier jaar aan gewerkt. Het resultaat; ruim zeshonderd zoogdieren, reptielen en verschillende vogelsoorten worden beschreven, van foto's voorzien en via verspreidingskaartjes wordt aangegeven waar deze in oostelijk en zuidelijk Afrika voorkomen'', legt Troost uit.

Google maps

Voor wie zegt: 'Ooit ga ik nog eens op safari in Kenia, Tanzania, Zambia, Botswana, Namibië of Zuid-Afrika', is deze veld- en safarigids een uitkomst maar ook voor mensen die hun hart verloren hebben aan Afrika. Het was voor Troost niet zomaar een beetje verzamelen uit bestaand materiaal. Dat het vier jaar duurde voordat het boek klaar was, had bijvoorbeeld alles te maken met het ontbreken van goede landkaarten. ,,Er zijn talloze Afrikaanse landen waar geen goede kaarten van zijn. Vaak zijn er geen geografische afdelingen die landen goed op de kaart zetten. Google maps is ook niet zuiver. Zo kom je bijvoorbeeld wegen tegen op kaarten die in werkelijkheid droge rivierbeddingen zijn en loopt de weg er een stuk vandaan. In totaal ben ik 1,5 jaar bezig geweest met het maken van de kaarten. Wanneer ik dat even zat was, ging ik verhalen schrijven over spannende ontmoetingen met de bewoners van de Afrikaanse savannen. Leuk om te lezen en leerzaam, want ik beschrijf ook wat je in hachelijke situaties wel en vooral niet moet doen. Een dier op vier poten is altijd sneller dus ga vooral niet rennen. De verhalen zijn gebundeld in het boekje 'Verhalen voor bij de Boma'.

Wanhoop

Sinds het digitale fototijdperk kun je overal goede foto's vandaan halen en of kopen. Een groot deel van de foto's in mijn boek maakte ik zelf tijdens mijn reizen. Je wilt weten wat je ziet voor je lens. In mijn boek staan alle voorkomende dieren in de wildparken. Met Latijnse naam en de Engelse voor als je met een Engelstalige gids op pad bent. Het kan zijn dat er meerdere soorten zijn van een dier, daarvoor heb ik ook op een kaartje aangegeven waar ze precies voorkomen. Wat ze wegen, hoe groot ze worden en of het bedreigde soorten zijn zoals de zwarte neushoorn. Stropers zijn een wanhoop. Ze werken tegenwoordig zo efficiënt dat ze zowat niet meer aan de pakken zijn. Ze komen in de nacht met een helikopter, schieten een neushoorn, landen en zagen de hoorn eraf. Ze hebben er maar drie minuten voor nodig. Ook leeuwen zijn aan de beurt, ook daar wordt van beweerd dat hun botten geneeskrachtig zijn'', vertelt Troost.

Reisgidsen

Roofvogels zijn vaste bewoners van de safarilanden. In het boek vol verrassingen zie je deze vogels van onderaf. Met duidelijk de verschillen in vleugels en hun manier van vliegen.

De boeken zijn alleen te koop via www.safarigids.nl. De Afrika safarigids kost 44.95, het boekje 'Verhalen voor bij de Bosma' 11.95 euro.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.