Voorproefje van aanbod Kustinfocentrum Brak

Tv-bowachter Arjen Postma is 6 mei te gast bij Brak.

Tv-bowachter Arjen Postma is 6 mei te gast bij Brak.© archieffoto

Pieter van Hove
IJmuiden aan Zee

Het onderkomen van kustinformatiecentrum Brak - gepland op het nieuw te vormen Strandplein in IJmuiden aan Zee- staat er nog niet, maar toch houdt het nieuwe kust- & innovatiecentrum 6 mei zijn eerste activiteit voor publiek

Bij het paviljoen Nova Zembla aan het Kennemermeer - naast de klimtoren - is die dag van 10 tot 17 uur een voorproefje van de programma’s die het centrum dit jaar en volgend jaar gaat houden.

Zo komt tv-boswachter Arjen Postma om 11 uur vertellen over klimaatverandering en de invloed hiervan op de natuur van zee, strand en duinen. Aansluitend is er een strandexpeditie.

Diezelfde middag zijn er elk uur natuurwandelingen met een gids. Van tevoren opgeven is raadzaam.

Bezoekers kunnen verder vanaf 14 uur met Juttersgeluk bekijken hoe het zit met plastic dat in zee terecht komt en daar de zogenaamde plastic soep vormt. Hoe houden we de stranden schoon?

Belangstellenden kunnen zelf jutten en daarna van het gevonden plastic allerlei dingen maken.

De hele dag houdt het Pieter Vermeulen Museum uit Driehuis een klimaat ontdekkingstocht voor kinderen vanaf 4 jaar en hun ouders. Verder zijn bij het paviljoen en bij de diverse foodtrucks hapjes en drankjes verkrijgbaar.

En last but not least: de klimtoren van PBN is die dag opengesteld. Onder begeleiding van ervaren instructeurs kunnen geïnteresseerden deze beklimmen. Minimumleeftijd voor deze activiteit is overigens 7 jaar. Deelname aan de activiteiten is gratis.

In verband met de beperkte ruimte is vooraf opgeven noodzakelijk voor de lezing en de rondleidingen. Meer informatie en opgeven kan op brak.ijmuiden.nl

BRAK! IJmuiden is een initiatief van de gemeente Velsen in samenwerking met Pieter Vermeulen Museum, Natuurmonumenten, PBN, KIMO Nederland, Arbode Maritiem/SARCC, Kennemerstrand NV, Kondor Wessels Vastgoed en Universiteit Leiden.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.