Bellatrixstraat IJmuiden ’Straat van de Maand’: met z’n allen naar schouwburg

Bewoners Ger Mendrik, Gré Rolvink en Ton Batenburg nemen het bord in ontvangst.

Bewoners Ger Mendrik, Gré Rolvink en Ton Batenburg nemen het bord in ontvangst.© foto United Photos/Toussaint Kluiters

Kees de Boer
IJmuiden

’Gefeliciteerd mevrouw!’, klinkt het als een deur op de galerij aan de Bellatrixstraat in IJmuiden opengaat. ,,U bent bewoner van de Straat van de Maand.” Verbaasd neemt de bewoner een envelop in ontvangst van een dame van het Sociaal Wijkteam Velsen. In de envelop zitten onder andere twee vrijkaarten voor een gratis avondje theater in de Stadsschouwburg Velsen.

,,De Straat van de Maand-verkiezing is een initiatief van het Sociaal Wijkteam Velsen en Stadsschouwburg Velsen”, zegt Daniella van Delft van het wijkteam. ,,De Bellatrixstraat is de tweede straat van een reeks straten die de komende maanden in het zonnetje worden gezet.”

Ze vervolgt: ,,De bedoeling van dit project is om de cohesie in de buurt tussen bewoners te vergroten. Hier in de Bellatrixstraat wonen mensen uit verschillende landen. Een project als dit kan helpen de cohesie te versterken.’’

In de envelop zit ook een brief waarop een straatfeest op 9 mei wordt aangekondigd. Er komt onder andere muziek, een springkussen en een knutseltafel.

Van Delft: ,,Wij zorgen voor een grote picknicktafel, om gezellig met zijn allen aan tafel te gaan. De bewoners worden uitgenodigd om lekker eten en drinken mee te nemen.”

Een bewoonster van Irakese afkomst reageert enthousiast als ze hoort van het aankomende buurtfeest. ,,O, wat leuk, dan neem ik Irakese hapjes mee!”

Prijzenpakket

Bewoners krijgen ook een nominatiekaartje waarop een favoriete buurman of buurvrouw kan worden vermeld. Wie de meeste stemmen krijgt, wordt in het zonnetje gezet met een prijzenpakket.

Bewoner Ton Batenburg, die zelf al 23 jaar op de eerste etage aan de Bellatrixstraat woont, noemt de actie ’Een heel goed initiatief’.

,,Ik denk dat dit zorgt voor meer contact. Veel mensen groeten wel de mensen op de eigen galerij, maar met de andere bewoners is weinig contact. Vroeger was het socialer hier in de straat. Als je ergens hulp bij nodig had, kon je altijd een beroep doen op de buren.”

Verbinding

Hij vervolgt: ,,Met een buurtfeest zoals dat binnenkort wordt gehouden, kunnen we proberen de verbinding tussen de mensen te verbeteren. Er wonen in de Bellatrixstraat mensen uit twintig verschillende culturen. Dan is het ook leuk dat we een keer met z’n allen naar de stadsschouwburg gaan. Ik hoop echt dat dit gaat werken, dat zou hartstikke mooi zijn.”

De volgende Straat van de Maand is het Van Saelenplantsoen in Velsen-Noord.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.