'Miljoenenfraude bij jeugdzorginstelling OCK het Spalier'

Carlo Nijveen
Santpoort-Noord

Bij jeugdzorginstelling OCK het Spalier in Santpoort-Noord is voor ruim twee miljoen euro verduisterd. Dat stelt een voormalige werknemer van de instelling in een exclusief interview in deze krant. De man is naar eigen zeggen hoofdverdachte in de omvangrijke fraudezaak.

Als chef van de dienst automatisering bij OCK het Spalier wist hij met een medeplichtige pakweg acht jaar lang telkens sommen geld weg te sluizen. Dit door met facturen te knoeien, aldus de verdachte. Veruit het grootste deel van het bemachtigde geld is zijn kant uitgegaan, stelt hij. ,,Van het geld betaalde ik onder meer een verbouwing aan mijn huis, diverse vakanties en een nieuwe auto'', zegt de ex-automatiseringschef.

De man, die zegt sinds begin mei van dit jaar niet meer bij OCK het Spalier te werken, werd op 23 juli bij een inval in zijn woning opgepakt. Hij toont zich verontwaardigd over de arrestatie, omdat hij kort daarvoor juist zelf contact met de politie had opgenomen om schoon schip te maken. ,,Ik had afgesproken om de 24ste naar een politiebureau in Velsen te komen om een verklaring af te leggen. Maar een dag eerder stonden er agenten bij me op de stoep. Ik moest opendoen met mijn zoontje op m'n arm. Ze hebben me afgevoerd en drie dagen vastgehouden.''

Volgens de voormalige automatiseringschef staat zijn vertrek bij OCK het Spalier los van de grote oplichtingszaak. ,,Enige tijd daarna, in juli, heb ik mijn partner verteld wat ik had gedaan. Zij wist helemaal van niets, maar ze is net als ik verdachte in de zaak. Zij werkte eveneens bij OCK het Spalier en is daar inmiddels op staande voet ontslagen. Dat is dus volkomen onterecht.''

Een politiewoordvoerster zegt dat er vier verdachten zijn in de fraudezaak bij de jeugdzorginstelling. De precieze omvang is volgens de zegsvrouw nog onduidelijk, maar zij spreekt wel van een 'aanzienlijk schadebedrag'. Algemeen directeur Hendrik Beelen van OCK het Spalier wil helemaal niets over de kwestie kwijt, omdat het onderzoek naar de zaak nog loopt.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.