Video: weghalen spoor IJmuiden

Saskia Knegtering
IJmuiden

De sloop van de voormalige spoorlijn Santpoort Noord - IJmuiden vordert snel. De overgebleven perrons zijn bijna allemaal weg. Een gespecialiseerd bedrijf is bezig de rails te verwijderen. Stoomtrein Goes-Borsele gebruikt die voor haar museumlijn.

Het spoor maakt op het deel tussen Santpoort-Noord en het spoorviaduct over de Stationsweg in IJmuiden plaats voor een HOV-busbaan.

Stoomtrein Goes-Borsele is enkele weken geleden begonnen met de ontmanteling van het overgebleven spoor. Het heeft de perrons bij Driehuis-Westerveld en de Zeeweg al grotendeels opgeruimd. Slechts enkele zandhopen herinneren nog aan de plaatsen waar mensen konden instappen. Ook de restanten van het ooit enorme station Velsen-IJmuiden Oost vallen onder de slopershamer. De asfaltlaag is van het perron verwijderd en de natuurstenen perronranden zijn weggehaald.

Het spoor tussen de Zeeweg en de Groeneweg is nu vrijwel volledig ontmanteld. Het gedeelte na het spoorviaduct, langs het Noordzeekanaal, blijft liggen. De gemeente Velsen maakt daar een wandelpad van. De perrons van halte Casembrootstraat zijn opgknapt en worden ingericht als uitkijkpunt.

De video van de sloopwerkzaamheden aan het spoor is van Frits Houtgraaf.

Wim Wegman, schrijver van een boek over de voormalige spoorlijn, besteedt op zijn blog ook aandacht aan de sloop.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.