Palmen bij typische havenkroeg van vader Abraham

Pieter van Hove
IJmuiden

Aan de muren hangen schilderijen en foto’s van schepen en vissers. Temidden van nautische atributen. De ruimte heeft veel weg van een scheepshut. Buiten, bij de Loggerstraat, heeft het oude terrasje plaatsgemaakt voor een mooie zitgelegenheid. Met houten wanden en dito stoelen. Heel gemakkelijk om in te zitten. Twee grote palmen fleuren het terras verder op.

Het moge duidelijk zijn: eetcafé ’t Kottertje is geen buurtcafé, maar een havenkroeg. Zo eentje waar vader Abraham over zong. De ene keer zit het er stampend vol, het andere moment zijn er niet veel mensen te bekennen. Maar de vaste aanloop wordt steeds groter, zegt Gail Heijerman.

Facebook

De 42-jarige inwoonster van Zuid-Schermer is sinds januari van dit jaar de gelukkige exploitante van de bar annex eetcafé aan de Loggerstraat. Niet ver van de containerterminal voor vis bij de Haringhaven. ,,Je ziet hier steeds vaker nieuwe gezichten. Op Facebook hebben we veel reacties van mensen. En uiteraard doet de mond-tot-mond reclame haar werk.’’

’t Kottertje heette voorheen De Logger, een roemruchte naam in de haven van IJmuiden. Gail: ,,Maar wij doen het grotendeels anders. Vandaar die naamswijziging. De verbouwing heeft zes weken in beslag genomen, maar het resultaat mag er zijn. Ontbijt, lunch, daghap, het is weer een bar-eetcafé. ,,We gaan ’s ochtends om zeven uur open voor een ontbijt met een krantje. Het zijn dan vaak chauffeurs of mensen die in de vis zitten. Ze kunnen kiezen uit twee ontbijtjes, een ‘goede start’ met koffie, croissantje en beleg. Of een ‘stevige start’, dan krijg je er ook ei met bacon en kaas bij. We hebben een expresso-apparaat, dus de koffie is altijd vers.’’

Ballen gehakt

Ook de producten zijn zo vers mogelijk. ,,Ik ga voor eerlijke producten. De ballen gehakt, satésaus en soep maak ik zelf. Dat geldt ook voor de uitsmijters, de salades, broodjes en de daghap.’’ In een ruimte naast het lokaal is de keuken waar alles wordt bereid. In de weekenden gaat de zaak om twaalf uur open. ,,Ik probeer een zo breed mogelijk publiek aan te trekken. Dus naast de chauffeurs en bemanningen van de schepen die hier voor de deur liggen ook mensen die een wandeling maken door het havengebied.’’ Voor de chauffeurs die in hun cabine de nacht hebben doorgebracht, is er een douchegelegenheid.

Gail en de horeca. Ze is er mee opgegroeid. ,,Ik heb veel baantjes bij horecabedrijven gehad. In hotels zoals Hilton en Golden Tulip, maar ook bij voorbeeld in de kantine van voetbalclub Stormvogels, hier in IJmuiden.’’ Op de achtergrond speelde altijd de grote droom die ze al had als meisje: een eigen café. ,,Het is toch geweldig dat het zover is gekomen.’’

Paling

De eerste tijd werkt ze met een collega, later hoopt Gail meer personeel aan te kunnen nemen. Ondertussen heeft ze genoeg ideeën voor de toekomst, van het organiseren van visreizen tot aan het roken van paling in de zomer. ,,En in de weekenden livemuziek. Zoals een goede zanger, of de andere keer een shantykoor. Mensen in IJmuiden zijn daar gek op.‘’ Op het bord achter haar staat achter daghap nog niets ingevuld. ,,Ach, ik heb nog anderhalf uur’’, klinkt Gail geroutineerd. ,,En die wordt ongetwijfeld lekker’’, vult een stamgast in.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.