’Verdachte dood Turkse Haarlemmer naar buitenland gevlucht’

IJmuiden/Haarlem

De man die wordt verdacht van de fatale steekpartij die de 18-jarige Turkse Haarlemmer Kemal Budak afgelopen april het leven kostte, is nog steeds niet opgepakt. Hij blijkt al vrij snel na het incident in de Betelgeuzestraat in IJmuiden te zijn gevlucht naar een land waar de mogelijkheden voor uitlevering problematisch en in elk geval zeer tijdrovend zijn. De recherche weet wel ongeveer waar hij zit.

Het zal dan ook lastig worden om de man achter slot en grendel te krijgen en aan de tand te voelen, voorziet teamleider Ron Lapré van de regionale recherche. ,,We hebben enkele tientallen betrokkenen gehoord: familieleden, vrienden, kennissen én ooggetuigen van de steekpartij. Dat alles en sporen die we op de plaatsen delict hebben aangetroffen, geven ons een vrij goed beeld van wat er is gebeurd. Het gaat om één verdachte. Maar die kunnen we dus niet spreken. Dat is voor het onderzoek uiteraard zeer vervelend’’, zegt Lapré.

Over de identiteit van de verdachte - tegen wie wel een internationaal opsporingsbevel loopt - en over zijn banden met het slachtoffer willen de politie en het openbaar ministerie nog niets zeggen. Ook zijn zij terughoudend met informatie over het moordwapen en over de achtergronden van de steekpartij met dodelijke afloop. Zo wordt niet bevestigd dat Kemal Budak slachtoffer is geworden van een ’crime passionel’, een van de verhalen die sinds het geweld in IJmuiden de ronde doen. Lapré: ,,Wij kennen dat verhaal. Maar zolang we de verdachte nog niet hebben verhoord, kunnen we daarover niets zeggen.’’

Kemal Budak werd op maandag 10 april levenloos aangetroffen bij de Roolandweg in Haarlem, vlakbij het Spaarne Gasthuis. De politie bevestigt de naam van het slachtoffer overigens niet. Het lichaam van de jongeman lag in een auto, een Mercedes. Al korte tijd later rukte de politie ook uit naar IJmuiden, waar veel bloedsporen waren gevonden.

Regionaal 8: Meer over onderzoek fatale steekpartij

Meer nieuws uit Regio

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.