IJmuidenaar gestraft voor aanranding en schennis

Carlo Nijveen

Voor de aanranding van een joggende vrouw in Driehuis en schennispleging op een schoolplein in Santpoort-Noord heeft een 19-jarige IJmuidenaar een voorwaardelijke werkstraf van vijftig uur opgelegd gekregen.

De politierechter in Haarlem acht bewezen dat de IJmuidenaar op twee achtereenvolgende dagen in de fout is gegaan. Op 23 mei van dit jaar sloeg hij een hardloopster die hij van achteren naderde op de billen. Het slachtoffer stapte naar de politie, omdat zij vindt dat nieuwe incidenten voorkomen moeten worden. Een dag na de confrontatie met de joggende vrouw ging het op een andere manier mis. De IJmuidenaar ging naar zijn voormalige school in Santpoort-Noord, trok daar zijn broek uit en liet z’n geslachtsdeel zien. Volgens de tiener zelf ging het om een ’grap’. Hij heeft er naar eigen zeggen inmiddels ook spijt van. Maar de officier van justitie en de politierechter die de zaak dinsdag onder de loep nam, konden er de lol niet van inzien.

De rechter hield de IJmuidenaar tijdens de zitting voor dat kinderen op het schoolplein erg zijn geschrokken. De aanklager vindt dat sprake is geweest van twee ’seksueel getinte incidenten’. Met een ontbloot geslachtsdeel rondlopen kan voor anderen shockerend zijn, zei hij in de rechtbank.

De advocaat van de IJmuidenaar vroeg de rechter de jongeman vrij te spreken van de aanranding. Volgens haar heeft hij de joggende vrouw meteen duidelijk gemaakt dat hij geen seksuele bedoelingen had. Ook voor de schennispleging op het schoolplein moet hij in de ogen van de advocaat niet op de vingers worden getikt.

Maar de 19-jarige IJmuidenaar hangt dus wel degelijk een werkstraf boven het hoofd. Hij worstelt met psychische problemen en wordt daar binnenkort voor behandeld, is de bedoeling.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.