Oorlogje rond biebboeken in Velsen

Bibliotheek IJmuiden. Foto Fokke Zaagsma

Carlo Nijveen
Velsen

De Stichting Katholieke Openbare Leeszaal en Bibliotheek Velsen (SKOLB) en de gemeente Velsen liggen stevig met elkaar in de clinch. Inzet van de juridische strijd: een fors deel van de boekencollectie van de huidige Velsense bieb.

Een ruim vier decennia geleden gesloten deal is de oorzaak van het conflict. Dat stelt advocaat Diederik Posthuma, raadsman van de SKOLB in de zogenoemde bodemprocedure die donderdag in de rechtbank in Haarlem werd behandeld.

In 1969, het jaar waarin de toenmalige religieuze en niet-religieuze bieb in deze contreien één werden, droeg de katholieke leeszaal volgens de advocaat zo’n twintig à dertig procent van de eigen boekencollectie over aan de nieuwe gezamenlijke uitleen in Velsen.

Posthuma: ,,Destijds werd afgesproken dat de katholieken bij het beëindigen van de samenwerking naar rato een hoeveelheid boeken zouden terugkrijgen. Door de verzelfstandiging van de openbare bibliotheek is de in 1969 gesloten overeenkomst eind 2012 opgezegd. Daarom maakt de SKOLB nu aanspraak op zo’n twintig tot dertig procent van de boekencollectie van die bibliotheek. Wanneer de gemeente Velsen zich daar als voormalige eigenaar van de bieb tegen blijft verzetten, eist de SKOLB een kleine financiële vergoeding.’’ De gemeente Velsen wil wel met geld over de brug komen, laat een woordvoerder weten. Maar het geboden bedrag is lager dan de vergoeding die de SKOLB zou willen zien.

De rechtbank zegt op zijn vroegst op 1 oktober uitspraak te doen, maar sluit niet uit dat het langer zal duren om de knoop door te hakken.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.