Alsnog verklaring De K. over miljoen in Vistazaak

Redacteur Kennemerland
Haarlem

Voor het eerst sinds de start van de inhoudelijke zittingen nam Vista-hoofdverdachte Freek de K. plaats in het verdachtenbankje. Hem werd gevraagd waar de grote geldbedragen vandaan kwamen die tijdens het onderzoek zijn gevonden.

Tot nu toe weigerde IJmuidenaar De K. dit te vertellen. Totdat hij in april van dit jaar met een document van de Rotterdamse Leo J. kwam aanzetten. De K. vertelde gisteren dat hem aandelen waren aangeboden van het Surinaamse houtbedrijf Suma Lumber. Riewert van B. uit Velsen-Zuid had een miljoen nodig voor het bedrijf.

,,Ik had dit geld niet’’, vertelde De K. ,,Dus leende ik bij Leo. Hij was bekend met het Surinaamse bedrijf, en wilde de aandelen. Zo kon ik er een slaatje uit slaan: Ik vroeg meer aandelen. In plaats van 20 procent, 24 procent. Voor die 4 procent hoefde ik haast niets extra te betalen. Leo zou daarna zijn 20 procent aandelen krijgen en ik zou wat verdienen aan de 4 procent.’’

Medeverdachte Riewert van B. gaf eerder tijdens het Vistaproces toe dat hij inderdaad een miljoen van Freek heeft gekregen in ruil voor 24 procent van de aandelen in Suma Lumber.

Leo L. getuigde gisteren onder ede dat dit verhaal klopt. Wel zit hij nu met de gebakken peren: de aandelen heeft hij tot op heden nog niet gekregen.

Officier van justitie Marina Beun heeft eerder gezegd Freeks verhaal van de lening van Leo L. niet te geloven. Zij denkt dat het geld afkomstig is uit drugshandel. Tegen Riewert van B. heeft het OM eind mei drie jaar cel geëist, waarvan een voorwaardelijk. Gisteren moest de Velsense ondernemer ook getuigen. Volgens hem gebeurt het vaker dat er een ’bierviltjescontract’ wordt opgesteld bij dit soort zakendeals.

,,Als het maar correct in de boekhouding belandt.’’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.