Geen feestje, wel 150 jaar Dierenbescherming

Archieffoto ANP

Saskia Knegtering

Het begon allemaal in 1864 toen de 's Gravenhaagsche Vereeniging tot Bescherming van Dieren werd opgericht. Anderhalve eeuw later kennen wij deze Vereeniging als de Dierenbescherming.

Hoewel de Dierenbescherming maandag 25 augustus 150 jaar bestaat, vindt ze het geen reden voor een uitgebreid feestje. De organisatie is immers nog niet overbodig.

Wel heeft de Dierenbescherming ondertussen de levens van veel dieren een beetje beter proberen te maken. Zo was er de afschaffing van trekhonden, vanaf 1875 was opzettelijk mishandelen van hond of kat strafbaar en in 1886 mocht dat bij andere dieren ook niet meer. Pas in 1998 mochten zeugen niet meer aan de ketting en in 2010 werd seks met dieren verboden en onlangs nog het verbod op afschieten van zwerfkatten.

De Dierenbescherming is ook lokaal actief in de vorm van de asiels. Via 'Ik zoek baas' proberen dieren zonder thuis een baasje te vinden. Voor wie een schattig, pluizig katje of een stoere, gezellige hond zoekt is er een handige app gemaakt.

Bekijk hieronder filmpjes over de hondenkar, een voorlichting uit 1924 over de omgang met dieren, een geluidsfragment over de geschiedenis van de Dierenbescherming en meer.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.