Geheimzinnige vermissing eindigt in Velsen-Noord

Pieter van Hove
Velsen-Noord

De 55-jarige Nadja B. die zondag in Velsen-Noord is opgepakt vanwege de vermissing van haar 80-jarige moeder Margaretha blijft nog zeker twee weken vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris besloten.

Een woordvoerster wil niet meer kwijt dan dat het onderzoek in volle gang is. Zo is het onduidelijk wat de relatie is tussen hun woonplaats Rijnsaterwoude en Velsen-Noord. Aanvankelijk werden zowel Nadja als Margaretha vermist. Het tweetal vertrok die dag met haar moeder in een auto.

Contact

Een dag na de vermissing is er nog telefonisch contact met de dochter geweest, die op dat moment vermoedelijk in Duitsland verbleef. Sinds woensdag 14 mei is er echter geen enkel contact meer (mogelijk) geweest met beide vrouwen. Tot afgelopen zondag toen de dochter werd aangehouden. De politie houdt er sterk rekening mee dat Margaretha is overleden. Ondertussen blijven de inwoners van Rijnsaterwoude achter met vragen. ,,Het is sowieso een triest verhaal. Bizar.’’

De luiken van het huis aan de Herenweg zijn - zoals gewoonlijk - naar beneden. Het pand waar de 80-jarige Margaretha samen met haar dochter en kleindochter woonde, ligt er desolaat bij. Koste wat het kost wilde de dochter alle zorg op zich nemen voor haar zwaar demente moeder. Daar duldde ze geen pottenkijkers bij, blijkt na wat rondvragen. Het is voor iedereen nog gissen wat er met de 80-jarige moeder is gebeurd. Omdat zij in zeer slechte conditie verkeerde toen haar dochter haar meenam in de auto, is de kans groot dat ze al is overleden.

Goedheid

In het dorp leven twee gedachtes. Er zijn mensen die denken dat de 55-jarige dochter alles uit goedheid deed. ,,De dochter is een hartelijk mens’’, zegt een 53-jarige plaatsgenote die haar hondje uitlaat. ,,Iedereen kent elkaar hier. Het is heel treurig. En zorgelijk dat we deze mensen met zijn allen niet hebben kunnen helpen.’’

Dan is er nog de variant van de dominante dochter die alles omtrent haar moeder naar zich toe trok, ook al kon ze die 24-uurszorg wellicht niet meer aan. Margaretha zou na een val met een gebroken heup in een revalidatiecentrum zijn beland, toen haar dementieklachten verergerden. Twee jaar geleden wilde de dochter ’haar met alle geweld weer mee naar huis nemen, ook al dachten instanties dat dat geen goed idee zou zijn’, zegt een buurtbewoner die de moeder en dochter heel goed kent.

Infusen

,,Ik ken hen al dertig jaar’’, zegt de man, die liever niet met zijn naam in de krant wil. ,,Margaretha was de laatste tijd niet meer aanspreekbaar, niet meer mobiel. Ze had zelfs infusen nodig. De dochter werd onrustig. Ze had een hele eigen kijk op haar moeders situatie. Ze is een complexe vrouw. Toen duidelijk werd dat ze de zaak niet meer onder controle had, kreeg ze wellicht een paniekreactie.’’

Wat dat precies betekent, moet nog duidelijk worden. Het kan zijn dat de 80-jarige vrouw ergens in Polen of Duitsland zit en daar wordt verzorgd, omdat het duo daar met de auto is geweest. Het kan ook zijn dat de vrouw niet meer leeft en al dan niet een natuurlijke dood is gestorven. Justitie zoekt het uit.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.