Gemeente waarschuwt inwoners IJmuiden voor risico's WOII-munitie bij nieuwe Zeesluis

Zeesluis IJmuiden.

Zeesluis IJmuiden.© NZKG

Frank Van Der Molen
IJmuiden

Bij de bouw van een nieuwe zeesluis in de zomer in IJmuiden, is er een kans dat er bommen uit de Tweede Wereldoorlog worden gevonden die op scherp staan. Dat liet burgemeester van Velsen donderdag weten tijdens een persconferentie.,,De kans is klein, maar het is mogelijk'', laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Volgens de gemeente liggen er in de grond onder andere granaten, maar men gaat er ook vanuit dat er grotere bommen aangetroffen zullen worden. De risico’s voor omwonenden worden als laag ingeschat, maar de gemeente wil rekening houden met alle scenario’s en haar inwoners hier op voorbereiden.

Als voorbeeld werd een drukgolf door ontploffing van deze munitie genoemd. Omwonend wordt bijvoorbeeld aangeraden niet bij de ramen te blijven staan indien munitie onschadelijk wort gemaakt.De graafwerkzaamheden in verband met de munitie zullen in elk geval tot de zomer duren en leiden volgens de burgemeester niet tot onverwachte vertragingen. Het werk wordt uitgevoerd door gespecialiseerde bedrijven in samenwerking met de EOD. Grote bommen zullen op zee tot ontploffing worden gebracht. Waarnemend burgemeester Amy Koopmanschap van de gemeente Velsen benadrukte dat het om kleine risico's gaat, maar zegde toe om inwoners van IJmuiden tijdig te waarschuwen als er iets aangetroffen wordt en tot ontploffing zal worden gebracht. Als er iets gevaarlijks wordt gevonden, krijgen zij een NL Alert en gaat het luchtalarm af.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.