Enorme bruine wolk van terrein Tata Steel

© ANP

Pieter van Hove
Velsen-Noord

Een reusachtige, bruine wolk boven het Tata Steel-terrein was dinsdagochtend in de wijde omgeving van het staalconcern te zien.

Oorzaak van de stofwolk was een incident bij het leeggieten van een staalmenger bij de op het terrein gevestigde firma Harsco. Dat gebeurde rond de klok van tien uur.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied zijn twee klachten binnengekomen van omwonenden, aldus een woordvoerster van de organisatie. Veel bewoners van omliggende gemeenten als Wijk aan Zee en Heemskerk zagen de wolk voorbij drijven en maakten er foto-opnames van die veel werden geplaatst op Facebook of Twitter.

In december vorig jaar kwamen er tot twee maal toe stofwolken vrij van Tata Steel die neersloegen in Wijk aan Zee. De eerste keer - 17-18 december - kwamen er stofwolken vrij doordat een pan met converterslak met daarin kooks werd gegoten. De tweede emissie had plaats op 22 december door een pan met roza-slak. Slak is een bijproduct van de staalproductie. Harsco stelt een onderzoek in. Bij Tata Steel was niemand bereikbaar voor commentaar.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.