In 60 seconden: Tour de Sluis

Milo Lambers

De rauwe zee aan je rechterhand, de ontwakende stad aan de ander; de sluizen zijn mijn favoriete plek in Velsen.

Voor mij is het ’s ochtends op de racefaciets de manier om goed wakker te worden en na werk de ideale wijze om de kop leeg te maken Voor een wielrenner is het een perfect traject. Je beukt op de Noordersluis vol tegen de wind in, maar als je keert duwt Moeder Natuur je op de Middensluis met zachte hand voorwaarts.

Het is een uniek plekje. Nergens komen industrie, zee, scheepvaart en stad zo mooi samen. In mijn verbeelding zie ik Tom Dumoulin hier al de proloog van de Tour winnen.

Ik ben niet de enige met deze fantasie, want wethouder Floor Bal schreef onlangs op Facebook dat een delegatie van de Tour de France op bezoek kwam om te onderzoeken of IJmuiden geschikt was als locatie voor de Tourstart van 2020. Zou het echt...Welke dag was het? 1 april! Helaas.

Binnenkort is het sowieso over met het fietsplezier. De sluisroute gaat een jaar dicht. Met de pont dan maar? Tja, dat is een hinderlijke onderbreking van je fietsritme.

Dat wordt dus weer dagelijks met een chagrijnig warhoofd achter het stuur door de tunnel. Misschien kan Floor Bal nog eens naar Frankrijk bellen. Een fietsfeest hebben wij wielrenners na een jaar afzien straks wel verdiend.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.