Die pet past ons allemaal

Bart Vuijk

Ik wist als kind niet beter dan dat de politie je beste vriend was. De beschermer van ons allemaal tegen allerhande tuig: dieven, moordenaars en brandstichters.

,,Die pet past ons allemaal’’, herhaalde ik de reclame op radio en tv. Ik had een hele politiemannenset met pet, knuppel, een stopbordje van een conducteur - die hoorde er niet echt bij maar okee - en een fluitje. En uiteraard een vet pistool.

Nu ik zelf nageslacht heb en ik her en der de voorvallen zie waarbij agenten zodanig hard tekeer gaan dat er soms doden bij vallen, merk ik dat ik hele andere verhalen over de politie tegen mijn vier onschuldige kinderen vertel.

,,Pas op als je de politie een bevel hoort geven. Volg dat onmiddellijk op, in vredesnaam, en ga niet in discussie. Dat komt later wel, op het politiebureau. Het enige wat je daar vraagt is of je mij mag bellen", waarschuw ik ze.

De drie oudsten snappen het, maar de jongste van zes nog niet. Die wil nog steeds alleen maar een politiepet opzetten en op een fluitje blazen en iedereen zijn coole politiepistool laten zien.

Gelukkig maar. Ik hoop echt dat ik hem over een paar jaar weer andere verhalen over de politie kan vertellen. Ik wil hem vertellen dat de politie je beste vriend is, je beschermer, en dat die pet ons allemaal past. En meer niet.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.