Vrijspraak ongeval A9-A22

Pascal van Dongen
Amsterdam

Danny W. (22) uit Haarlem is in hoger beroep vrijgesproken van schuld aan een ernstig ongeval bij Beverwijk, op het punt waar A9 en A22 zich scheiden.

De eis van de advocaat-generaal was veertien dagen geleden 160 uur onbetaalde arbeid en een rijontzegging van zestien maanden. Dezelfde straf die deze bestuurder van een Renault Clio kreeg bij de Haarlemse rechtbank.

In de vroege ochtend van 4 december 2011 reden W., met twee broers en twee vrienden in zijn auto, en een kennis met een Hyundai Santa Fé weg vanuit Uitgeest richting Haarlem. Daar waar de A9 vier stroken krijgt, begon de Hyundai-bestuurder aan een racespel met inhalen en hoge snelheden, waarin W. even meeging.

Verklaring

Bij de scheiding van de wegen sneed de Hyundai de Renault, en ze belandden op de A22 waar de Hyundai opnieuw rakelings voor de Clio langs schoot maar nu naar de A9. Die kwam op het gladde verdrijvingsvlak terecht, schoot door naar het grastalud en kwam tegen een boom tot stilstand. W.’s broers raakten ernstig gewond en hebben blijvend letsel. Vooral de laatste manoeuvre ging er bij de rechters niet in. Ook al omdat W. in het ziekenhuis had gezegd dat het ongeluk aan hem te wijten was. De verdediging bepleitte in hoger beroep dat die verklaring niet mocht meetellen voor het bewijs, omdat de Haarlemmer in de ambulance medicijnen had gekregen en in het ziekenhuis flink door de war was.

Boosdoener

Het Amsterdamse gerechtshof was het daar mee eens. W. heeft nadien consequent verklaard dat de Hyundai de boosdoener was, en onafhankelijke getuigen onderstrepen dat verhaal. De Renault-rijder heeft wel het verkeer in gevaar gebracht, maar krijgt daarvoor geen straf: ,,Doordat hij is gesneden, is hij op het verdrijvingsvlak terecht gekomen en daardoor de macht over het stuur verloren.”

Vervolgen

W.’s advocaat Sytze Hiemstra overweegt om het hof te vragen alsnog de Hyundai-man te laten vervolgen voor schuld aan en doorrijden na ongeval. Eerder wees zowel de officier van justitie als het hof dit af. Hiemstra: ,,Daarnaast zal de verzekeringsmaatschappij van mijn cliënt bij de huidige stand van zaken wellicht ook naar de aansprakelijkheid van de Huyndai-rijder kijken.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.