Eigen 'dorpje' overlastgevers

Saskia Knegtering
Velserbroek

Aan de rand van Velserbroek wil de gemeente een 'dorpje' bouwen voor Velsenaren die zoveel overlast veroorzaken dat ze nergens anders kunnen wonen.

Vanaf 2014 moeten vier of vijf woningen voor hen beschikbaar zijn. Het gaat om speciale woningen waaraan weinig valt te vernielen en die geluidsoverlast beperken. De gemeente wil ze laten bouwen op de gemeentewerf aan Broekeroog.

Ze zijn bedoeld voor mensen met een alcohol- of drugsverslaving, psychische problemen of moeite met het in toom houden van luidruchtig bezoek. Zij veroorzaken over een lange periode zoveel overlast voor omwonenden dat ze uit huis gezet dreigen te worden. Ze belanden dan op straat of in de daklozenopvang, omdat corporaties ze niet elders in Velsen willen huisvesten.

De omvang van deze groep wisselt in omvang, maar is door de jaren heen constant, meldt de gemeente Velsen. Momenteel zijn het er weinig. ,,Maar de ervaring van de afgelopen jaren leert dat je maximaal vijf van deze woningen nodig hebt'', zegt wethouder Robert te Beest.

De gemeente wil het project met de Velsense corporaties van de grond tillen. De bewoners moeten intensief worden begeleid door allerlei hulpverleners. Het doel is dat ze zich zo aanpassen dat ze weer tussen andere mensen kunnen wonen. De gemeente kopieert het Skaeve Huse-project ('scheve huizen'), dat ooit in Denemarken is bedacht.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.