’Hospice De Heideberg staat vol in de samenleving’

Voorzitter Robert van Westerhoven en wethouder Robert te Beest onthullen het bedankbord in het bijgebouw.

Voorzitter Robert van Westerhoven en wethouder Robert te Beest onthullen het bedankbord in het bijgebouw.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Milo Lambers
Santpoort-Noord

Bestuursleden, medewerkers, vrijwilligers en sponsoren van hospice De Heideberg in Santpoort-Noord glimmen van trots tijdens de opening van het opgeknapte bijgebouw. Een jaar geleden was het nog een ’rommeltje’, sinds donderdag heeft het hospice er een prachtige ruimte voor vergaderingen en trainingen bij.

Het hospice aan de Wulverderlaan heeft vier kamers waar ongeneeslijke zieke mensen hun laatste tijd doormaken. ,,We willen dat mensen zich hier voelen alsof ze thuis zijn”, legt coördinator Patricia Verboom uit.

Het kantoortje waar zij en haar collega Annemiek de Winter tot voor kort zaten was te krap geworden. In het bijgebouw naast het voormalige klooster hebben ze nu een ruime plek gekregen. Ook is er een ruimte waar de tachtig vrijwilligers trainingen krijgen.

Anders dan sommige mensen denken, heerst er in het hospice geen trieste sfeer. ,,Er wordt hier af en toe heel hard gelachen, hoor”, zegt Verboom. ,,Soms nemen de bewoners ook gewoon een borrel”, vertelt bestuursvoorzitter Robert van Westerhoven. ,,Dat kan thuis toch ook?”

Die huiselijke sfeer spreekt Erik Zuyderduyn en zijn vrouw Annemarieke ook aan. Een goede vriend van Erik bracht hier zijn laatste dagen door. ,,We konden lekker in de tuin zitten. De vrijwilligers kookte precies waar hij zin in had. Het is natuurlijk niet leuk om hier te zitten, maar je wordt wel verwend.”

De familie Zuyderduyn wilde graag iets terugdoen voor het hospice. ,,We hebben helaas geen tijd om vrijwilliger te zijn, maar we konden regelen dat mijn werk Continental Disc kon sponsoren.”

Een ruimte van het gebouw wordt gehuurd door de naastgelegen basisschool Parnassia. Bijzonder vindt Van Westerhoven. ,,Kinderen vinden de dood vaak eng, maar ze zien hier dat dat helemaal niet zo hoeft te zijn.”

Wethouder Robert te Beest vult aan: ,,Het hospice staat vol in de samenleving. Mensen bevinden zich in de laatste fase van hun leven, maar er wordt hier geleefd.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.