Haring uit de lucht voor 23.000 euro

Pieter van Hove
IJmuiden

Tradities zijn er om in stand te houden. Zoals de veiling van het tweede haringvaatje tijdens de haringparty van restaurant IJmond.

Dit jaar was het niet anders. Maar van een soort wedstrijdje met ’grote broer’ Scheveningen, waar het eerste tonnetje woensdag onder de veilinghamer ging, was geen sprake. Daarvoor verschilden de veilmethodes te veel van elkaar. Dit kwam ook in de opbrengst tot uiting. Bracht het eerste vaatje nieuwe haring - vangst 2014 - in Scheveningen 56.500 euro op, de ’IJmond-haring’ was gisteren goed voor 23.000 euro.

KWF Kankerfonds

Elk jaar zoekt restauranteigenaar Ruud Nieborg doelen uit, waar hij de opbrengst aan schenkt. Dit jaar is dat het KWF Kankerfonds. Eigenlijk op initiatief van de ’stamtafel’, een vaste groep eters die gebruik maakt van de inmiddels legendarische tafel. De veiling gisteren ging op een heel originele manier.

Besloten was om de veiling dit jaar op een hele andere manier aan te pakken. Het vaatje zou per boot naar de IJmondhaven worden overgebracht. Daar zou Ruud Nieborg het tonnetje oppikken en vervolgens vastbinden aan de kabel van een gigantische kraanwagen. Die zou vervolgens het vaatje langzaam vanuit de lucht op de ’stamtafel’ laten zakken. De aanwezigen konden in de tussentijd biedingen doen op de eerstelingen.

Costa Classica

Een mooi plan op papier. Helaas kon het schip met haring en al niet afmeren in de haven. Reden: het cruiseschip Costa Classica lag op de plek. Een bus met touristen was verdwaald, zodat het schip niet uit kon varen.

Na enig geïmproviseer werd er een vaatje haring aan de kabel gebonden die metershoog boven het terras bundelde. Het bieden kon beginnen. Een aantal vaste stamgasten was er niet bij vanwege verblijf bij het WK in Brazilië. Telefonisch boden ze mee met vijfduizend euro.  Ook al is de wedstrijd tegen Scheveningen verloren, Nieborg verdient zeker de originaliteitprijs.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.