Doneer je heg als kankermedicijn

Kisten voor taxussnoeisel op de gemeentewerf. Foto gemeente Velsen

Kisten voor taxussnoeisel op de gemeentewerf. Foto gemeente Velsen

1 / 2
Saskia Knegtering
Santpoort-Noord

Wie het snoeisel van de taxus baccata in de groenbak kiepert, gooit daarmee een grondstof voor kankermedicijnen weg. De eenjarige scheuten van deze conifeer bevatten namelijk baccatine, een stof die na chemische bewerking gebruikt wordt voor chemokuren.

De boom wordt op speciale kwekerijen gekweekt voor de farmaceutische industrie. Sinds een aantal jaren wordt ook een beroep gedaan op gemeenten, hoveniers en particulieren om meer van het gewilde groenafval binnen te krijgen.

De Belgische boomkweker Bart van Hulle bedacht daartoe in 2006 de actie 'Vergroot de Hoop, verklein de kanker'. Daarbij worden particulieren in België opgeroepen het kostbare snoeisel in te leveren bij gemeentelijke verzamelpunten. Als tegenprestatie krijgen de gemeenten voor iedere kuub 50 euro voor een goed doel naar keuze op kankergebied.

Beverwijks bedrijf

De vraag naar baccatine is groot en er zijn heel veel naalden nodig voor één chemokuur. Het Beverwijkse bedrijf FlexiBel kreeg de opdracht om ook in Nederland verzamelpunten te vinden. En met succes, sinds half april zijn er al tientallen gemeenten 'binnengehaald'.

Mede-eigenaar Monique Zeeuw van FlexiBel spreekt van een mooie opdracht die veel voldoening geeft. Hoe meer plaatsen zich op korte termijn aansluiten, hoe beter. Want het inzamelseizoen eindigt op 31 augustus. Daarna moet er tot volgende zomer worden gewacht.

Omdat de bruikbare stof alleen in de eenjarige scheuten zit, moet het snoeien wel met zorg gebeuren. Het gaat om takjes van maximaal 30 centimeter lang en maximaal een halve centimeter dik. Bovendien mogen ze niet vervuild zijn met andere planten of aarde.

Controle ,,We houden er wel enige controle op'', zegt teamleider Marcel van Soest van de gemeentelijke wijkpost in Santpoort-Zuid. ,,Want als het vuil is, wordt de hele lading afgekeurd.''

Van Soest is een warm voorstander van het initiatief. ,,Ik hoorde er vorig jaar al van.'' Hij meldt dat bij de de gemeentelijke begraafplaatsen De Biezen en Duinhof het snoeisel van de taxusbomen dit jaar op zeilen wordt opgevangen voor de inzamelingsactie.

De twijgen worden verzameld in houten kisten. ,,Het moet niet gaan broeien'', meldt Van Soest. De kisten worden regelmatig door de organisatie opgehaald en naar een depot in Zeeland gebracht waar het groen wordt gedroogd.

Overigens komt 'Vergroot de hoop, verklein de kanker' ook gratis bij mensen thuis snoeien. Maar dan moet je wel minstens veertig meter heg hebben. In Zeeland en Brabant is deze service gegarandeerd, voor de overige delen alleen wanneer er voldoende aanmeldingen zijn. De gratis snoeibeurt komt qua loonkosten overeen met de vijftig euro die gemeenten per kubieke meter snoeiafval krijgen, meldt kwekerij Van Hulle op zijn website.

Inzamelpunt

Het inzamelpunt voor 'Vergroot de hoop' in Velsen is bij de gemeentewerf aan de Wijnoldy Daniëlslaan 53 in Santpoort-Zuid. Maandag - donderdag: 9.30 - 10 uur, 12.30 - 13 uur en 15.30 - 16 uur. Op vrijdag van 9.30 - 10 uur en 12.30 - 16 uur. Voor meer informatie: www.vergrootdehoop.nl

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.