’Nakijken met ’n fijn symfonietje en veel koffie’

Docente Rebecca van den Berg. Foto Gwendelyn Luijk

Anneke Wijsman
Velsen-Zuid

Het vak Grieks helpt je verder in de wereld, vindt docente Rebecca van den Berg van het Gymnasium Felisenum in Velsen-Zuid. Het leert je heel goed naar een tekst te kijken, je wereldbeeld wordt anders en het bereidt je voor op het leven met vragen als ’’wat is rechtvaardigheid’.

,,Het is fijn om echt goed na te denken en via noeste arbeid de kennis te veroveren’. Komt bij dat de leerlingen die voor Grieks kiezen, volgens Van den Berg leuke leerlingen zijn. ,,Ze vinden het leuk om met iets exotisch bezig te zijn.’’

Hoe zijn de eerste reacties?

De leerlingen reageerden gematigd positief, ze durven natuurlijk niet voluit positief te zijn, maar het was in mijn ogen goed te doen. Eén leerling kon een woord niet vinden in het woordenboek, dat is wel zielig. Bij klassieke talen wordt nogal eens naar de bekende weg gevraagd, maar ik vond het dit keer een mooi uitgebalanceerd examen waarbij de leerlingen echt even moesten nadenken.

Hoe was de voorbereiding?

Ieder jaar verschijnt er een examenbundel waar ook achtergrondverhalen in staan. Dit jaar was het thema filosofie. Omdat ze het zo druk hebben in het laatste jaar, behandelden we de tekst en de vragen zo veel mogelijk gezamenlijk in de les. Dan hoeven ze thuis alleen maar de proefvertalingen te maken.

Een spannende dag voor u?

Om 9 uur zei ik wel tegen de klas die ik toen had: ,,Nu begint het examen Grieks’’. Ik zorg altijd dat ik er na afloop ben want de leerlingen vinden het fijn om hun ei kwijt te kunnen en ik ben altijd benieuwd hoe het ging. Voor mij is het ook een proef of ik ze goed heb voorbereid.

Hoe gaat het nakijken?

Vanavond, morgenavond en het weekeinde heb ik ervoor vrijgehouden. Het moet goed maar ook relatief snel gebeuren want na het weekeinde gaat het pakket naar een collega die objectief kijkt of ik het goed heb gedaan. Bij het nakijken horen koffie en muziek. Een fijn symfonietje van Brahms of Tsjaikovski. Geen pop, dat is voor in de auto.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.