Jan-van-gent bij de Zuidpier

IJmuiden aan Zee

Een niet alledaagse gast bij de Zuidpier. Simon Wolf trof daar deze week een jan-van-gent aan, een grote zeevogel die zelfs groter is dan de zilvermeeuw.

Om vis te bemachtigen, maakt hij spectaculaire duikvluchten. Behalve in de broedtijd brengt de jan-van-gent zijn leven op volle zee door. Maar de vogels is ook wel langs de kust waar te nemen, vooral in het najaar.

En nu dus bij de Zuidpier. De pier is een 'hotspot' bij Nederlandse vogelaars. Het hele jaar door is er van alles te beleven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vogels benutten de pier als tijdelijk rustpunt. Dankzij de vogeltrek biedt de pier vooral tussen maart en mei en tussen augustus en oktober de meest opzienbarende vogelverschijningen.

Los van de trek kunnen ook stevige westen- en oostenwinden unieke exemplaren op de kilometerslange dijk in zee doen landen. In het algemeen komen hier in het voorjaar rotganzen, zee-eenden, steltlopers, kuifleeuwerikken en dwergmeeuwen voor.

In het najaar is de kans op waarneming vanalle soorten zeevogels groot. Tijdens de trektijd zijn zangvogels nadrukkelijk tussen de basaltblokken aanwezig.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.