IJmuiden ’Rauw aan zee’

Ies van Rij
IJmuiden

,,Rauw…dat klinkt misschien niet uitnodigend. Je moet er even aan wennen. En dit is de aftrap van dat hechtingsproces. Op weg naar het houden van.’’ Zo trapte Paulus Emden Huitema vrijdagmiddag de officiële presentatie van het DNA van IJmuiden af.

De provincie opperde enkele jaren terug dat elke kustplaats zijn eigen identiteit moest uitdragen. Zij startte het proces op dat in vier fases leidde tot ’IJmuiden, rauw aan zee’.

De eerste fase besloeg nog veel knip- en plakwerk. ,,Het leek de kleuterschool wel’’, vat een dame die daar bij aanwezig was samen.

Forteiland diende als passend decor voor de presentatie van onder meer de vlaggen die vanaf nu door heel IJmuiden in vlaggenstokken gehesen zullen worden.

De weg naar het eiland geschiedt op de veertig jaar oude Johanna Louisa van de KNRM. Opvallend is dat alleen de bemanning van het schip zwemvesten draagt.

Nee

Op het eiland wordt het gezelschap verslaggevers en genodigden ontvangen door een medewerker van de gemeente die ’nee’ staat te schudden. Niet de nieuwe ’rauwe’ manier van ontvangen, maar bedoeld voor een collega omdat een vlag er nog niet is.

In een zaal op het Forteiland wacht rauwe vis en likeur van IJmuidense makelij. Of Roel Huisman van MKB IJmond tevreden is met ’rauw’? ,,Ik had liever ’ruig’ gehad, maar dat had een andere kustplaats al. Hier moeten we ook wat mee kunnen. Het concept ligt er, nu moeten we daar mee aan de slag.’’

Stoer

Rick Slabbers, exploitant van het Forteiland: ,,Ik had liever ’stoer’ gehad, maar dat had een andere kustplaats al. Toch past rauw ook goed bij het Forteiland. Toevallig dachten we er net over om enkele muren te stucen. Dat doen we nu dus niet.’’

Het officiële praatje klinkt niet overal even rauw. ’Brand concept’, ’brand values’ en ’marketing landscape’; woorden die niet goed lijken te passen in het nieuwe concept waar ’je niet mooier voordoen dan je bent’ een van de mantra’s is.

Er worden foto’s getoond van zaken die ’rauw’ zijn: een stoere man met een zonnebril op, katten die een vis verorberen, een vrouw met een vinger op de lip van haar lachende mond.

Powerboat

Rauw betekent ook niet bang zijn te vallen, proeven of proberen.

Dan is het tijd om de nieuwe vlaggen de lucht in te hijsen. Op de vlaggen is ’Proef’, ’Ervaar’ of ’Beleef’ te lezen.

Terug gaat het met een powerboat. Met tachtig knopen per uur beuken over de golven van IJmuider havenmond. Een stuk rauwer dan de tien knopen op de heenreis. En bij hoge golven zelfs bijna een beetje auw.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.