Gemeente zoekt plek voor een regenboogpad

Susanne Moerkerk
Velsen

Het college van burgemeester en wethouders gaat in Velsen op zoek naar een goede plek voor een regenboogvoetpad.

D66 Velsen, PvdA, GroenLinks, Beryl Dreijer en SP riepen het college hier donderdagavond toe op middels een motie tijdens de raadsvergadering. De motie kwam volgens indiener Hillebrink tot stand in samenwerking met COC Kennemerland. CDA, Forza!, VVD en LGV sloten zich aan bij de motie, die niet alleen de inwoners en bezoekers die lhbt (lesbisch, homo, bi en transgender) zijn steunt, maar staat symbool voor de acceptatie van alle minderheden. „Het pad laat zien dat de gemeente Velsen een gastvrije en aantrekkelijke gemeente is voor mensen van alle religies, culturen en geaardheden.”

Hoe de regenboog een plek gaat krijgen binnen de Velsense openbare ruimte is nog een vraag. Sommige gemeenten kozen voor de optie een zebrapad van de regenboogkleuren te voorzien, maar die optie heeft niet de voorkeur van wethouder Vennik: „In verband met de verkeersveiligheid.” Zebrapaden moeten er namelijk volgens strikte regels uit zien. Hillebrink (D66 Velsen) ziet de oplossing van Haarlem - waar een regenboogloper tussen twee oversteken ligt - of die van Hoofddorp waar een regenboog delen van het winkelcentrum verbindt ook als mogelijke oplossing.

Diepstraten van Velsen Lokaal vindt de motie sympathiek, maar wil niet meetekenen. „Een goede vriend van me is homoseksueel en Amerikaans. Hij zei ’dat hebben jullie in Nederland helemaal niet nodig’.” Ook de ChristenUnie is tegen een regenboogvoetpad. „De nadruk ligt dan op ’anders’ zijn, we hebben liever een bord waarop staat ’iedereen is welkom in Velsen’.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.