Regie over je eigen leven

Nancy Ubert
Amsterdam

Tienermoeder Desteny Milop (17) kreeg 12 maart haar tweede kindje. Kimora-Angel werd totaal onverwacht midden in een Amsterdamse supermarkt geboren. Tot het moment waarop de jonge moeder sterk genoeg is om zelf voor haar kinderen te zorgen, worden Kimora en haar broertje Kycairo door lieve tantes opgevoed. Dankzij gestructureerd familieoverleg werd die oplossing gevonden.

,,Want ik wilde echt niet dat Jeugdzorg met een pleeggezin zou komen aanzetten.’’

,,De overheid kan altijd nog ingrijpen als het niet lukt de boel op de rails te houden. Het gaat ons erom dat mensen het recht moeten hebben om eerst met het eigen sociale netwerk oplossingen te bedenken voor hun probleem’’, aldus de Zaandamse Marga Gobel die vrijwel direct na de geboorte van Kimora als onafhankelijke coördinator van de Eigen Kracht Centrale het sociale netwerk van de tienermoeder met spoed bij elkaar bracht.

Geen zin

Desteny heeft overigens geen zin om vragen te beantwoorden over haar twee ongeplande zwangerschappen. ,,Mijn kinderen zijn er en ik ben blij met ze.’’ Waar het in dit verhaal om gaat, is dat zij de kans krijgt om de verantwoordelijkheid over haar eigen leven te nemen. Samen met familieleden die haar dierbaar zijn.

Pleegmoeder

Suzan Sweet (43) is tante van Desteny, moeder van een 16-jarige dochter en sinds een paar maanden pleegmoeder van de kleine Kimora-Angel. ,,Ik kan haar nu al niet meer missen. Haar broertje woont bij een andere tante, maar is hier ook op twee vaste dagen in de week. Ik paste voor de geboorte van Kimora al op dat knulletje. Een druktemakertje, hoor. Pittig mannetje. Vandaar dat we met elkaar hebben besloten dat zijn zusje bij mij woont.’’ Dat was ook de uitdrukkelijke wens van de jonge moeder zelf, beaamt Desteny.

Shock

Iedereen was in shock, nadat Desteny in een supermarkt was bevallen. Suzan: ,,Onze familie is heel hecht. We gaan goed met elkaar om en zorgen voor elkaar. Desteny heeft haar tweede zwangerschap angstvallig geheim gehouden. Bang dat ze veroordeeld zou worden, dat ze te horen zou krijgen dat ze na die eerste keer wijzer had moeten zijn.’’

Terwijl Desteny in het ziekenhuis lag, sprak het groepje familieleden met elkaar over de situatie. Een medewerker van Jeugdzorg gaf informatie over wat zij aan ondersteuning kon bieden, maar liet de familie verder zelf met oplossingen komen. Iedereen gunt Desteny tijd en ruimte om aan zichzelf te werken zodat ze uiteindelijk een fijn leven met haar twee kinderen kan opbouwen.

Desteny woont nu in een woongroep. Ze wordt voorbereid op een zelfstandig leven en klaargestoomd om een opleiding te gaan volgen. ,,Ik denk aan zorg en welzijn.’’ Ze wil uiteindelijk als jonge werkende moeder zelf voor haar twee kinderen zorgen. ,,De vaders hoef ik er niet bij.’’

Eerder

De familie had eerder een Eigen Kracht-conferentie gehad. Na de geboorte van Kycairo, twee jaar geleden. Ook toen kon er door snel te handelen een goed plan gesmeed worden. Met oplossingen die door alle deelnemers werden omarmd. Plan Had die eerste keer misschien ook een anticonceptiemaatregel in het plan meegenomen moeten worden? Had de coördinator van Eigen Kracht daar dan niet voor kunnen of moeten zorgen?

,Ik was niet bij de eerste conferentie dus ik weet niet hoe die is verlopen’’, legt Marga Gobel uit. ,,Ik weet wel dat je vanwege je onafhankelijkheid als coördinator niet mag opperen dat Desteny aan de pil moet. Het is aan de gezinsmanager en de familie om zulke dingen te bespreken. Ook als je vanuit eigen ervaringen vindt dat het anders kan, moet je families hun eigen beslissing laten nemen. Wat dat levert uiteindelijk het meest op. Ik bewaak uitsluitend het proces.’’

Geen therapie

Ze werkt namelijk niet voor een hulpverleningsorganisatie. En de Eigen Kracht-conferentie is ook geen therapie of methodiek maar een besluitvormingsmodel. Dus is het ook niet aan de Eigen Kracht Centrale om antwoord te geven op de vraag of Desteny na de geboorte van haar eerste kind beter begeleid had moeten worden. Marga: ,,Ik heb wel moeten leren dat ik me nergens mee bemoei. Dat was even moeilijk, maar nu niet meer. Ik kan niet anders zeggen dat ik goed werd voorbereid op mijn taak.’’

,,Wij waren aanvankelijk verdeeld tijdens dat gesprek’’, blikt Susan terug. ,,Er waren meerdere familieleden die de kleine in hun gezin wilden opnemen. Ik heb geen moment het gevoel gehad dat Marga partijdig was. We zijn er zelf met elkaar uitgekomen. En dat was heel fijn. Onlangs hebben we met de hele familie hier een welkomstfeestje voor Kimora-Angel gevierd. Zodat iedereen kon zien dat het goed gaat.’’

Overheid moet ’eigen kracht’ niet negeren

Met de woorden ’participatie’ en ’zelfredzaamheid’ stuurt de overheid de samenleving een nieuwe richting op. We moeten onze eigen boontjes te doppen en onze naasten helpen. Maar tegelijkertijd investeert de overheid amper in initiatieven die hierbij kunnen helpen, zo klaagt een woordvoerder van de landelijke ’Eigen Kracht Centrale’, een organisatie die jaarlijks honderden mensen helpt om in eigen kring levensproblemen op te lossen.

,,Overheden en organisaties vergeten de mensen zelf de kans te geven om hun kwesties op te lossen. We horen veel te vaak dat iemand die om een Eigen Kracht-conferentie vraagt totaal geen gehoor vindt en wordt afgescheept’’, aldus Robert Jongeneel van de Eigen Kracht Centrale.

,,Gemeenten weigeren te investeren, terwijl een Eigen Kracht-conferentie in alle denkbare situaties toegepast kan worden en in de meeste gevallen positief uitpakt.’’ Dat wordt wetenschappelijk onderbouwd. Het werkt bij iedereen die een plan nodig heeft om een probleem of conflict op te lossen. Bij ziekte, bij schulden, bij dreigende huisuitzetting, bij huiselijk geweld en ga zo maar door.

Psychiatrie

Ook binnen de psychiatrie worden familieleden en naasten - veel meer dan vroeger - intensief betrokken bij de behandeling van de patiënt. Daarmee kan Eigen Kracht een alternatief voor gedwongen behandeling zijn. Een belangrijke doelstelling van de toekomstige Wet verplichte ggz (Wvggz) is ook dat gedwongen opname zoveel mogelijk voorkomen moet worden.

www.eigen-kracht.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.