Tata Steel bouwt ultramoderne hal in IJmuiden


Tata Steel in IJmuiden.

Tata Steel in IJmuiden. © Foto Ron Pichel

IJMUIDEN

Tata Steel bouwt in IJmuiden een nieuwe, ultramoderne opslaghal voor rollen staal. Daarmee is een investering gemoeid van 18 miljoen euro, maakte de Indiase eigenaar van het voormalige Hoogovens dinsdag bekend.

Voor sommige soorten staal maakt Tata Steel nu nog gebruik van externe opslagplaatsen. Dat is na de bouw van de nieuwe hal, die naar verwachting in 2018 zal zijn voltooid, niet langer nodig. Dat komt de efficiëntie ten goede. Bovendien neemt de kans op beschadigingen tijdens het transport af.

In de hal kunnen vrachtwagens en treinen worden geladen met rollen staal. Het is de bedoeling dat dit energieneutraal gebeurt. Zo worden de kranen uitgerust met een systeem dat bij het laten zakken van lading, de vrijkomende energie opslaat. Die kan vervolgens worden gebruikt voor het ophijsen van ladingen.

Tata Steel kondigde eerder dit jaar aan dat het de komende jaren honderden miljoenen euro's investeert in zijn vestiging in IJmuiden. Volgens het staalconcern zijn de investeringen nodig om de concurrentiepositie van de fabriek te versterken.

Het Indiase bedrijf is tegelijkertijd in gesprek met onder meer zijn Duitse branchegenoot ThyssenKrupp over mogelijke samenwerking. Vakbond FNV sprak onlangs de vrees uit dat daardoor duizenden arbeidsplaatsen op de tocht komen te staan. Het zou daarbij vooral gaan om administratieve banen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.