Weer alarm in Velsen om auto-inbrekers

Carlo Nijveen
IJmuiden

Inwoners van Velsen moeten opnieuw extra alert zijn op autokrakers. In deze contreien zijn de afgelopen dagen zeker drie auto’s opengebroken.

De eigenaar van een geparkeerde auto aan de IJmuidense Nachtegaallaan vond zijn wagen begin deze week terug zonder airbag en mist ook andere spullen. Bij een autokraak in de even verderop gelegen Meeuwenlaan werd door de dader(s) eveneens een airbag buitgemaakt. Van de derde auto waarin werd ingebroken, raakte het stuur beschadigd en werd de motorkap opengemaakt. Maar uit die wagen zijn geen spullen gestolen, staat op Facebookpagina Horen, Zien, Melden. Gezien de aangerichte schade bij deze ’kraak’ kan het zijn dat de inbreker(s) er met de auto zelf vandoor wilden gaan.

Auto-inbrekers zorgden ook in 2015 voor flink wat schade in Velsen. Bij een bedrijf aan de Velsen-Noordse Rooswijkweg werden vorig jaar zomer in een klap zeven bestelwagens opengebroken, waarbij vanuit alle voertuigen roetfilters en katalysatoren verdwenen. Voor de autokraken vorig jaar en de recente inbraken kunnen rondtrekkende criminelen verantwoordelijk zijn. ,,Spullen stelen, is één ding. Maar je moet ze uiteraard ook zien kwijt te raken. Bij de inbraken in Velsen-Noord waren de daders blijkbaar doelbewust uit op bepaalde, waardevolle auto-onderdelen’’, aldus een politiewoordvoerder destijds. Ook na de recente auto-inbraken sluit een zegsman van de politie Noord-Holland niet uit dat het gaat om ’mobiel banditisme’.

Autokrakers werken vaak samen. Terwijl een van de dieven op de uitkijk staat, wacht een ’partner in crime’ op een seintje om in actie te komen. De inbrekers houden dan via mobieltjes contact. Om de situatie in een wijk scherp op het netvlies te krijgen, gaan de daders ook wel diverse keren op verkenning.

Wanneer autobezitters waardevolle spullen in hun wagen laten liggen, is dat een verkapte uitnodiging voor inbrekers. De politie adviseert die eigendommen uit de wagen te halen en de auto zelf - als dat kan - in een garage of achter een stevig hek te zetten.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.