'Rijkerspark' in Santpoort-Zuid bijna beste buurt van Nederland

Carlo Nijveen
Santpoort-Zuid

Inwoners van de Rijkersparkbuurt in Santpoort-Zuid kunnen zich gelukkig prijzen: zij wonen - nog steeds - in de op één na beste wijk van Nederland. Althans, dat stelt tijdschrift Elsevier na een onderzoek waarbij ruim zesduizend buurten onder de loep werden gelegd.

De Rijkersparkbuurt scoorde ook bij onderzoeken die de afgelopen jaren werden gehouden al goed. De Santpoortse wijk en andere onderzochte buurten werden onder meer beoordeeld op veiligheid (veel of weinig criminaliteit) en de aanwezigheid van musea en theaters of andere voorzieningen voor podiumkunsten.

Maar de onderzoekers gingen eveneens na of de buurtbewoners in hun directe omgeving luxe winkels, cafés en restaurants kunnen bezoeken.

Voor het onderzoek is volgens Elsevier gebruik gemaakt van diverse bronnen, zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het CBS peilt om de zoveel tijd meningen over buurten en berekent ook afstanden tot voorzieningen in of bij een woonwijk.

De onderzochte buurten hebben elk minstens vijfhonderd inwoners. De Rijkensparkbuurt in Santpoort-Zuid ligt ingeklemd tussen de spoorlijn Haarlem-Beverwijk en de Wüstelaan.

Ambiance

Ook de inwoners van Velserbeek in Velsen-Zuid kunnen mazzelaars worden genoemd. Hun buurt is te vinden op de derde plaats in de categorie ’groene oases en water’. Als het om ’ambiance’ gaat, dan scoort het centrum van Haarlem behoorlijk goed: een zesde plek bij dat onderdeel.

De Larense buurt Zwarte Berg is uit de bus gekomen als allerbeste wijk in Nederland. ’Gooiser dan het Gooi’, zo wordt Zwarte Berg genoemd. Met smaakvolle villa’s die niet zelden de afmetingen van een landhuis hebben. Jammer alleen dat inbrekers ook snappen wat de beste buurten zijn, aldus Elsevier.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.