Hogere straffen na overvallen op juwelierszaak en geldloper in IJmuiden

Carlo Nijveen
IJmuiden

De 50-jarige IJmuidenaar Edwin Z. is vrijdag voor zijn aandeel in twee overvallen in z’n woonplaats veroordeeld tot zes jaar en negen maanden gevangenis. Het gerechtshof in Amsterdam heeft zijn ’partner in crime’, de 51-jarige Amsterdammer Kobus W., in hoger beroep zeven jaar en acht maanden cel opgelegd.

Het Hof acht bewezen dat Z. en W. op 31 maart 2011 juwelier Ris aan het IJmuidense Marktplein hebben overvallen en zes weken later een geldloper bij de Vomar-vestiging aan het Kennemerplein te lijf gingen. De mede-eigenaar van de juwelierszaak raakte gewond, doordat hij met een metalen staaf werd geslagen en een van de overvallers ook schoten loste met een alarmrevolver.

Ook bij de aanval op de geldloper ging het er heftig aan toe. De overvallers dreigden opnieuw met een wapen en op een gegeven moment werd een alarmsysteem geactiveerd van de koffer die de geldloper bij zich droeg. De koffer vloog in brand, waardoor het geld dat erin zat verloren ging.

De straffen die het gerechtshof Z. en W. heeft opgelegd, zijn hoger dan het openbaar ministerie had geëist en overstijgen ook de eerdere vonnissen van de rechtbank in Haarlem. De rechters die het hoger beroep behandelden, rekenen het Z. en W. zwaar aan dat zij in korte tijd op klaarlichte dag overvallen pleegden in de buurt van winkelende mensen. Zij hebben volgens het Hof duidelijk geen rekening gehouden met de gevolgen voor omstanders en slachtoffers, op wie het geweld in de ogen van de rechters diepe indruk heeft gemaakt.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.