Aangespoeld hout is heel romantisch

Ontwerper Erwin Zwiers: ,,Die is mijn ruimte waarin alles mag.”

Ontwerper Erwin Zwiers: ,,Die is mijn ruimte waarin alles mag.”

Gwendelyn Luijk
IJmuiden

Ontwerper of kunstenaar; Erwin Zwiers noemt zich het eerste, uit zijn werk spreekt soms het tweede. De Castricummer werkt in de haven van IJmuiden aan zijn lampen, kasten, tafels en wat zijn verbeelding hem maar brengt.

,,Dit is mijn ruimte waarin alles mag”, zegt Erwin. Hij wijst op werkbanken vol hout, beitels, zagen en andere gereedschappen. Eén van zijn succesnummers is de 'proplamp', een hanglamp die eruitziet als een gigantisch in elkaar gefrommeld stuk papier. Dat is ook de bedoeling. De lamp is gemaakt van zeer sterk kunststof met 'geheugen'. ,,Je kunt zelf bepalen welke vorm de lamp heeft door het 'papier' te verkreukelen, en als je een andere vorm wilt, doe je het gewoon opnieuw”, zegt Erwin, die er met trots aan toevoegt dat de creatie door heel Europa wordt verkocht.

Kok

Erwin is geboren en getogen in Castricum. ,,Op de middelbare school wilde ik kok worden”, glimlacht hij, maar hij volgde de meubelmakersopleiding en ging daarna door naar de kunstacademie, met de specialisatie productontwerp. Meteen na de opleiding begon hij in 2008 voor zichzelf. ,,Als kunstenaar rondkomen is voor weinigen weggelegd, maar toch heb ik altijd geprobeerd mijn eigen pad te bewandelen. Op de kunstacademie leer je jezelf kennen, met vallen en opstaan. Je denkt soms: ik héb het, maar het is het niet.”

In zijn producten gaat veel handwerk zitten. Hout heeft een speciaal plekje in zijn hart. ,,Metaal vind ik een heel kil materiaal. Hout heeft tenminste geleefd, maar ik wil geen klassieke houten kasten of tafels maken. De uitdaging zit juist in het maken van een nieuw soort tafel”, zegt hij. ,,Ik wil prikkelen.” Hij laat een houten pot zien die zo dik in de hars zit, dat het wel keramiek lijkt. ,,Ik probeer het hout te transformeren. Een goede vriend van mij werkt ook met hout, maar hij kijkt er met zijn technische blik heel anders naar dan ik. Ik zie het hout bijna als iemand die mij een verhaal probeert te vertellen: 'Ik ben hier al een tijdje, dit is wat ik heb meegemaakt.'”

Zo nu en dan vindt Erwin op het strand drijfhout. ,,Op dit stuk zijn allemaal kleine beestjes vastgegroeid”, laat hij zien. Een plukje zeewier steekt tussen de nerven door.

,, Ik stel me voor hoe dit hout is aangespoeld, iemand het heeft opgepakt en teruggegooid, hoe het misschien wel jaren heeft rondgedobberd voordat ik het vond. Ik verzin er een heel verhaal bij. Dat vind ik heel romantisch.”

Dat woord – romantisch - gebruikt hij ook voor de doos aangespoelde schoonmaakmiddelflessen die hij bewaart. ,,Voor mij zijn dit al geen echte flessen meer. Voor mij zijn het mogelijkheden.” Wat hij ermee gaat doen, weet hij nog niet. ,,Ik ga nooit bewust zitten in de hoop een idee te krijgen, dat komt vanzelf. Als iemand aan mij zou vragen om iets bijzonders te ontwerpen en het moet dan en dan af zijn, zou ik denk ik in de stress schieten. Een goed idee komt niet uit de lucht vallen, het komt in stapjes.”

Momenteel broedt hij op een plan met vogels. ,,Er zitten hier heel veel meeuwen in de straat. Ik denk aan de vorm van de vogel, en hoe je die als kind in een soort v-vorm tekende. Die eenvoud vind ik mooi. Ik stel me een ruimte voor vol met die vogelvormen en dat daar dan licht uitkomt.”

Benauwen

Hoe hij dat gaat doen, weet hij nog niet. ,,Dat kan me soms wel benauwen, maar ik weet inmiddels dat het goed komt. Ik weet welk gerecht ik wil maken, maar heb nog niet alle ingrediënten bij elkaar. Soms denk ik toch als een kok.”

Zijn ambitie? ,,Te blijven doen wat ik doe”, antwoordt Erwin in eerste instantie. ,,Al zou ik het ook leuk vinden als sommige van mijn ontwerpen in productie worden gebracht. Het ambacht zoals ik dat geleerd heb, is vandaag de dag bijna een sprookje. Een machine kan sommige dingen veel sneller dan ik. Dat geeft niet. Het lijkt mij juist mooi als ik mijn handwerk naar een machine kan vertalen, en tegelijkertijd hier mijn ontwerpen kan blijven maken.

Om het geld gaat het mij niet, de erkenning zou leuk zijn.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.