Tata: dioxine-uitstoot nu binnen norm

Archieffoto GPD

Archieffoto GPD

IJmuiden

De dioxine-uitstoot van staalfabriek Tata Steel in IJmuiden voldoet weer aan de normen van de provincie Noord-Holland.

De laatste vijf metingen bij de sinterfabriek, waar ijzererts wordt voorbereid op verdere bewerking, gaven geen te hoge waarde weer, aldus Tata.

De staalonderneming heeft inmiddels de provincie verzocht de dwangsom van 150.000 euro per geconstateerde overtreding op te schorten.

In december vorig jaar bleek dat de uitstoot van dioxine uit de reinigingsinstallatie van de sinterfabriek opeens meer dan twee keer te hoog was. Toen Tata Steel twee reststoffen niet meer inbracht in het productieproces van de sinterfabriek halveerde de dioxine-uitstoot.Maar die bleef nog steeds te hoog, reden voor de provincie om Tata eind juni de dwangsom op te leggen.Tata Steel heeft donderdag de provincie gevraagd de dwangsom op te schorten totdat er een structurele oplossing is. De komende maanden gaat Tata door met het proberen te achterhalen wat de precieze oorzaak is van de tijdelijke verhoging.,,Het is echter niet uit te sluiten dat in die fase de norm een keer wordt overschreden’’, stelt Tata. ,,Mocht dat gebeuren, dan zullen wij dat direct corrigeren.’’Tata Steel vindt dat er in dat geval geen dwangsom zou moeten worden opgelegd. De provincie wil echter niet wijken, zodat Tata donderdag een verzoek bij de rechtbank indiende om de dwangsom voorlopig op te schorten.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.