Veenweide-lam van chef-kok Michiel Bakker

Michiel en Marieke van ´t Eethuysje

Redacteur IJmuiden
Castricum

Michiel Bakker is chef-kok bij 't Eethuysje aan de Dorpsstraat in Castricum. In de IJmuider Courant en Dagblad Kennemerland een recept van hem. Hier onder de bereidingswijze.

Koop bij de slager een lamsbout, het is handig als je de slager vraagt het vlees alvast van het bot te snijden. Het vlees moet wel aan een stuk blijven en vraag of de botten er los bij kunnen want die hebben we nodig.

Snijd de knoflook en uien in grove stukken en leg deze in een ovenschaal samen met de botten. Wrijf het vlees in met de rozemarijn, zout en peper en braad het mooi goudbruin. Laat de pan goed heet worden voordat het vlees in de pan gaat en blus af met rode wijn. Leg het vlees nu op de botten in de ovenschaal en schenk de lamsjus en de wijn over het vlees. Plaats in de oven op 160 graden en rooster gedurende 40 minuten tot het vlees mooi rosé is. Schep af en toe wat jus over het vlees en draai het af en toe om hierdoor ontstaat een lekker krokant korstje. Uiteindelijk word het vlees botermals met een krokant geroosterd buitenlaagje.

Schil de asperges en kook ze beetgaar met wat foelie en zout. Om de asperges te gratineren maken we een dikke saus, breng hiervoor de  melk en de crème fraîche aan de kook en voeg de Parmezaanse kaas en het broodkruim toe. Bind af tot de gewenste dikte met allesbinder. Schep de saus over de asperges en gratineer goudbruin onder een voorverwarmde grill.

Kook mooie nieuwe aardappels in de schil beetgaar, giet ze af en voeg een klein klontje boter toe met wat fijngemalen zeezout, gehakte peterselie en peper van de molen. Doe het zelfde met de tuinbonen en de doperwtjes. Zeef als laatste de jus en bind die af tot de gewenste dikte.

Zorg dat alles tegelijk klaar is en eet smakelijk!

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.