Kraanponton vaart IJmuiden binnen

Het kraanponton Rambiz. Foto Ko van Leeuwen

1 / 12
Saskia Knegtering
IJmuiden

De Rambiz. De naam klinkt vervaarlijk. Woensdagavond laat voer het Belgische kraanponton IJmuiden binnen. Het is een samengesteld ponton met twee grote bokken. De twee kranen met een vaste positie wegen maar liefst zestienhonderd en zeventienhonderd ton en steken zo'n tachtig meter de lucht in. Tussen de twee gevaartes in is voldoende ruimte om nog een derde grote kraan te plaatsen.

In de bokken hangt het nieuwe gasproductieplatform L6-B dat bestemd is voor de Noordzee. De combinatie is woensdagochtend onder begeleiding van een sleepboot vertrokken uit Ridderkerk waar het gasplatform gebouwd is. Het platform wordt geplaatst in blok L6 in het Nederlandse deel van de Noordzee, op zo'n 25 mijl noordwest van Terschelling. Het onbemande platform gaat via een pijpleiding gas leveren aan een bemand platform met een verwerkingsfabriek.

Op dit moment zijn de weersomstandigheden niet goed genoeg om het productieplatform te plaatsen. Zodra het weer opklaart zal het gevaarte weer naar zee vertrekken. Met de Rambiz heeft de Leonarduskade na het booreiland GSP Saturn opnieuw een bijzonder object op bezoek.

Het kraanponton dankt zijn naam aan de vroegere pontons Ram en Bizon. Deze zijn in 1996 zijdelings aan elkaar gemonteerd. Dwars daarop is het ponton Buffel geplaatst waarop zich de brug en de accommodatie voor 75 bemanningsleden bevindt. De Rambiz is voorzien van een eigen voortstuwing van 3000 pk en is 85 meter lang en 44 meter breed. Bijzonder is dat het ponton niet zo diep ligt waardoor het kan werken op plaatsen waar veel kraanschepen niet kunnen komen. Ballasttanks zorgen er voor dat het gevaarte niet omvalt.

Voorheen is de Rambiz onder andere ingezet bij de berging van de Tricolor. Het Noorse vrachtschip zonk in 2002 na een aanvaring in het Nauw van Calais.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.