’Lees me en laat me weer zwerven’

Hanin Ballan
Velsen-Zuid

De meeste kinderen bezoeken Informatieboerderij Zorgvrij in Spaarnwoude voor de dieren. Maar sinds kort kunnen ze ook langs de gratis mini-bibliotheek.

Twee maanden geleden installeerde de boerderij een zogenaamd ’Kinderzwerfboekstation’ met als doel: kinderen laten lezen. ’Neem me mee, lees me en laat me weer zwerven’, staat op de boeken. Stichting Kinderzwerfboek wil leesachterstanden voorkomen. Zij schenken aandacht aan kinderen tussen de nul en twaalf jaar.

Toekomstperspectief

Het preventieve programma is onderdeel van Nationaal Fonds Kinderhulp, dat zich inzet voor armoedebestrijding. In 2014 werd het eerste station gevestigd. Op dit moment zijn er 1800 (af)haalplekken, waarvan drie in Velsen. ,,Breng boeken naar plekken waar kinderen toch al komen, zoals de boerderij”, dat is de gedachte. Zo benadrukt Annemarie Schouten, manager van Kinderzwerfboek.

Het concept richt zich ook sterk op kinderen die opgroeien in aandachtswijken om hen een beter toekomstperspectief te bieden. ,,Als je leest, groeit jouw taalontwikkeling. En dat komt ten goede op lange termijn, blijkt uit onderzoek”, benadrukt Schouten. Volgens de manager groeit de woordenschat van kinderen als zij ’slechts’ vijftien minuten per dag lezen. De informatieboerderij in Spaarnwoude hecht veel waarde aan de taalontwikkeling van kinderen. Dat blijkt uit de voorleesuurtjes die elke eerste woensdag van de maand georganiseerd worden. Zorgvrij ontvangt kinderboeken van de stichting zelf en van mensen thuis. ,,Wij geven het boek dan een sticker en een code”, vertelt Sonja Kossen (59), informatiemedewerker boerderij Zorgvrij. De code kan door lezers op de voet gevolgd worden. ,,Zes maanden later belandt jouw boek bij een station in Groningen. Boeken gaan het hele land door”, vertelt ze opgewekt. En daarmee is de term ’zwerfboek’ gerechtvaardigd.

Twee kisten

,,Opa’s en oma’s komen hier hun kleinkind voorlezen. Dat is heel mooi om te zien”, meent Kossen. ,,Wat is er leuker dan je kind hier zoet te houden en hier te laten lezen?” Ze beschrijft de boerderij als een zeer geschikte plek voor zo’n boekenstation. ,,Hier komen natuurlijk heel veel kinderen. Het maakt lezen makkelijk en toegankelijk.” Ze merkt op dat het initiatief nog niet bij iedereen bekend is. Maar een hoop kids komen de boeken al lenen. De behoefte is er en het groeit. Uitgeverijen en bedrijven doneren boeken van onder andere Roald Dahl en Paul van Loon. ,,Onze twee kisten zijn bijna leeg. Het loopt gigantisch goed. Gelukkig hebben we net een lading boeken gekregen”, jubelt Kossen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.