Tweede leven voor Zeewijkse speeltuin

Opening Natuurspeeltuin Zeewijk.

Opening Natuurspeeltuin Zeewijk.© Foto United Photos/Paul Vreeker

Kees de Boer
IJmuiden

Maar liefst 130.000 euro werd er ingezameld voor het realiseren van ’Speeltuin Zeewijk Natuurlijk’ in IJmuiden, maar na maanden van hard werken mag het resultaat er zijn. Zaterdag konden kinderen uit de buurt kennismaken met zandheuvels, klimpalen, touwen en een levensechte rotspartij waarover water naar beneden loopt. Na jaren van verval heeft de voormalige speeltuin Zeewijk een tweede leven gekregen.

Bestuurslid Carrie Nupoort vertelt tijdens haar toespraak hoe tijdens de ’Burgertop’ vorig jaar het plan werd geboren om de speeltuin nieuw leven in te blazen na het vertrek van de vorige beheerders ’Tante Suus en Ome Bert’, die de tuin 25 jaar beheerd hadden.

Het Tender College werd vervolgens benaderd voor leerlingen die wilden helpen met de aanleg, Stichting Philadel-phia voor mensen die kunnen assisteren bij de horeca en het Velsense bedrijfsleven werd gevraagd om een en ander te sponsoren.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

,,En zo lukte het om in een paar maanden dit te realiseren”, benadrukt Nupoort emotioneel in haar speech. ,,Het is een goed voorbeeld van wat je samen kunt bereiken. Het zaadje wat we vorig jaar met z’n allen hebben gezaaid, is uitgegroeid tot een prachtige plant.”

Even later verklaart wethouder van sportzaken Bram Diepstraten de tuin officieel voor geopend, waarna de kinderen alles mogen proberen. En dat bevalt goed, zo blijkt uit reacties. ,,Ik vind het gaaf dat je zelf water kunt pompen”, zegt zesjarige Jody druk bezig met de pomp op een heuvel. ,,Beneden krijg je dan een modderbadje. Daar kun je lekker in springen.”

Uitkijktoren

Jamie van vijf heeft een ander favoriet speeltoestel: de uitkijktoren. Hij laat zien hoe je die kunt beklimmen. Wat hij nog meer leuk vindt? Het jongetje wijst op de touwen die iets verderop in de speeltuin tussen palen zijn gespannen: ,,Die vind ik ook mooi. Daar moet je je goed vasthouden, dat is spannend.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De speeltuin is nog niet helemaal af. ,,We willen nog graag een aantal bomen gaan planten”, zegt voorzitter Rianne de Smit. ,,Dat is de eerste prioriteit. En daarna moet er nog een avonturenbos komen en een educatieve tuin. We hopen dat het lukt, want daar is nog wel extra geld voor nodig.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.