Greenpeace als inspiratie voor oefening Nationale Reserve IJmuiden

Redacteur IJmuiden
ijmuiden

,,In IJmuiden hebben ze veel last van acties van Greenpeace, dat bracht ons op het idee voor deze oefening'', vertelt eerste luitenant Robert Witsen van de compagnie 20 Natresbataljon.

De compagnie beveiligt en bewaakt sinds donderdagavond drie locaties in het IJmuider havengebied. Volgens het oefeningscenario van operatie Harbour Patrol is er risico op een aanslag door de (fictieve) militante milieuorganisatie 'Waterfront'.

Greenpeace richtte dit jaar een aantal keer een actie tegen trawlers in de haven. De beveiliging door Natres speelt zich echter af op het land.

Waterfront zou een aanslag willen plegen tegen een Brits/Scandinavisch oliebedrijf en partners daarvan. De milieuorganisatie vindt dat het bedrijf ernstige milieuschade veroorzaakt. Uit informatie van de Aivd (fictief) zou blijken dat Waterfront een aanslag in IJmuiden voorbereidt.

De compagnie is opgesplitst in drieën. De KVSA-terminal aan het Sluisplein wordt beveiilgd (vanwege de Scandinavische rederij DFDS Seaways), het offshorebedrijf Peterson SBS en de Monnickendamkade aan de IJmondhaven.

Donderdagnacht, het kampement was nog niet eens opgetrokken, was het al raak. Een stel activisten probeerde over het hek te klimmen bij de IJmondhaven.

Vrijdagmorgen trotseren de soldaten aan de poort een regen van sneeuw- en ijsballen afkomstig van actievoerders aan de poort. Ook worden verdachte voertuigen gecontroleerd. Verschllende Waterfronters proberen de afzetting te omzeilien maar dit wordt verijdeld.

De activisten (leden van een andere Natres compagnie) hebben tot zaterdagmiddag de kans om de Natres te slim af te zijn, dan is de oefening afgelopen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.